Лоши новини за Евросъюза, държави влязоха в рецесия

В България има ръст на БВП с 0,4% през третото тримесечие на годината

Лоши новини за Евросъюза, държави влязоха в рецесия | StandartNews.com

Общо 7 държави от Европейския съюз вече официално са в рецесия, т.е. имат две поредни тримесечия със спад на брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо предходното тримесечие, показват данни на Евростат. Става дума за Дания, Естония, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Австрия и Швеция.

През третото тримесечие на годината редица страни от ЕС също отчитат спад на БВП, но това е първото им тримесечие на понижение на икономиката. Сред тях са Германия, Франция, Португалия и Чехия. Общо 13 страни от ЕС отчитат спад на икономиката през третото тримесечие на годината спрямо предходното.

В България има ръст на БВП с 0,4% през третото тримесечие на годината спрямо предходното и с 1,8% спрямо същия период на миналата година, обявиха от НСИ. По-голям годишен ръст на БВП има в шест страни от ЕС.

Средно за държавите от Европейския съюз нивото на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие на годината остава без промяна както спрямо предходното тримесечие, така и спрямо същия период на миналата година. Но само в страните от еврозоната има минимален спад на икономиката спрямо предходното тримесечие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай