Икономисти и бизнес скочиха за надценката на хляба! Куха мярка

Политически формации се опитват да покажат, че работят в интерес на хората

Икономисти и бизнес скочиха за надценката на хляба! Куха мярка | StandartNews.com

Източник: БНТ

Поставянето на таван от 15% на надценката на хляба е популизъм, заяви икономистът Георги Вулджев пред БНТ. Такива мерки никога не работят за намаление на цената, смята той.

Искано ли е становище на Комисията за защита на конкуренцията относно тази инициатива, попита той и припомни, че регулаторът винаги се е противопоставял на подобна мярка.

Според Вулджев политически формации се опитват да покажат, че работят в интерес на хората, но реално това не е така. По никакъв начин това с надценката няма да сработи, убеден е икономистът. Не разбирам какво притиска политиците да фиксират надценката при положение, че инфлацията не е висока, пита се Вулджев.

Хлебопроизводителят Димитър Бакалов смята, че е грешка надценката за хляба да е максимално 15 на сто. Това ще усложни счетоводството на фирмите. Кой ще контролира това нещо, попита той и коментира, че фирмите произвеждат няколко вида хляб.

Според него тази мярка, въведена от Народното събрание в последния му работен ден, ще оскъпи разходите на производителя, но няма да има оскъпяване на хляба.

Всеки търси нишата в пазара, която му позволява да работи, каза Бакалов. Ако ДДС се върне на 20%, ще има отражение в цената на насъщния. В пазарната икономика не трябва да има никакви тавани, пазарът определя цената, категоричен е производителят на хляб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай