Хампарцумян с остър коментар за проблемите в бюджета

Дефицитните бюджети помпат инфлацията

Хампарцумян с остър коментар за проблемите в бюджета | StandartNews.com

Източник: бТВ

„Дефицитните бюджети помпат инфлацията. Важно е този дефицит за какво отива – дали отива да създаде устойчив растеж, ние не можем днес да кажем. От друга страна новото богатство не се създава от бюджета, а от предприемчивите хора, които инвестират.“ Това предупреждение отправи пред бТВ банкерът Левон Хампарцумян.

„Как ще протече 2024 г.  трудно може да се каже - зависи от земеделската реколта, от цените на суровините на световните пазари, цените на енергията. Ако видим, че този дефицит става трудно управляем, ще трябва 2025 г. да затегнем малко повече коланите“, каза още Хампарцумян.

По думите му този бюджет не определя как ще живее индивидуално някой, а рамките, в които държавата ще се развива. Трябва да мислим как да увеличаваме ефективността на българската икономика. 

Финансистът Любомир Каримански коментира и идеята за облагането на свръхпечалбите на банките. „Директивата за свръхпечалбата за енергодружествата не може да бъде пренесена в банковия сектор. Капиталовите изисквания за банките се повишават на европейско ниво – от ЕЦБ и Единния надзорен механизъм“, каза експертът.

Двамата се изказаха и за поредния инкасо обир и възможността касетите да бъдат защитени с оцветяваща боя, която да залива банкнотите при кражба, като по този начин ги прави неизползваеми.

Според Левон Хампарцумян случаите на обири на инкасо не са много, а инвестицията в такъв тип защита – доста скъпа за банките. „Основното нещо е да се запазят животът и здравето на охранителите. Така е направено, че към този момент да се слагат боички вътре ще е много по-скъпо и накрая ще го платят клиентите“, каза той.

Любомир Каримански подчерта, че банките имат повишени разходи в инкасовата дейност. По думите му трябва да се запитат самите банки дали могат да продължат с по-големите си маржове в печалбата или да заложат на по-сигурно бъдеще и да инвестират в такава превантивна мярка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай