Хампарцумян каза истината за земеделските протести, даде формула

Аз съм много учуден, че българските земеделци не се сдружават в кооперации, каза той

Хампарцумян каза истината за земеделските протести, даде формула | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

И политически, и финансови интереси има в недоволството на земеделските производители у нас, смята банкерът Левон Хампарцумян.

Истината е, че протестите винаги са индикация за проблеми. Те обаче не са инструмент за решаването им. Така Хампарцумян коментира пред Нова телевизия демонстрациите на фермерите в цялата страна. Според него проблемите в сектора сега трябва да се решат институционално, финансово или в комбинация от двете.

„Аз съм много учуден, че българските земеделци не се сдружават в кооперации по начина, по който това се прави в по-развитите и по-богатите страни. Така се реализират икономии от мащаба. Но това да ме накарат да повярвам, че не могат да си приготвят отчета така, че да покаже загуба, означава, че нещо лъжат данъчните. Това означава, че тези отчети не са за показване”, добави той.

Хампарцумян обясни, че когато производителите се обединят в кооператив, „едно подобно сдружение ще има достатъчно много членове и ще е икономически достатъчно силно, за да може да преговаря с големите търговски вериги и да реализира печалба". "Има много да се направи и от двете страни и дано тези протести да са спусък, който да придвижи нещата в правилната посока", изрази надежда той.

Финансистът коментира и прогнозата, че България ще влезе в еврозоната на 1 януари догодина. "Мисля, че до последния момент трябва да се правят усилия това да се случи. Датата все още формално е тази. Правят се определени административни стъпки това да се случи. Трябва да направим всичко необходимо и да се надяваме, че ще получим позитивен доклад", подчерта Хампарцумян. 

На въпрос възможно ли е България да търси някакъв вид изключение за приемането си в еврозоната, той заяви, че "всъщност има достатъчно много държави, приети в еврозоната с определени изключения, но това се решава в последния момент и не е предмет на публично обсъждане". "Защото това са чувствителни теми, които не бива да обсъждаме публично, защото може да се самонараним по този начин. Правителството трудно може да направи нещо рязко, за да свали инфлацията. Но БНБ се опитва да направи нещо по въпроса. Правителството обмисля някои мерки. Ще видим. Просто чакаме до последно", посочи финансистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Бай....
преди 2 месеца

Егур, егур, чончон бидас !

Откажи