Евросъюзът с важно решение срещу скъпата енергия

За първи път ЕС договори ограничението на цените на газа през декември 2022 г.

Евросъюзът с важно решение срещу скъпата енергия | StandartNews.com

Съветът на Европейския съюз съобщи, че е решил да удължи извънредния таван на цените на природния газ с още 12 месеца, като предпазна мярка срещу възможни шокове при енергийните цени, след като министрите на енергетиката от ЕС подкрепиха плана във вторник, съобщава Ройтерс.

За първи път ЕС договори ограничението на цените на газа през декември 2022 г. след месеци на осакатяващо високи енергийни цени, провокирани от намаляването на доставките на синьо гориво за Европа от Русия след нахлуването й в Украйна.

Ситуацията с енергийната сигурност на Европа днес е по-добра, отколкото през миналата зима - цените на енергията са много по-ниски, страните са си осигурили нови източници на неруски газ, а газохранилищата са почти запълнени.

"Въпреки сравнително доброто начало на зимата, геополитическата ситуация остава много крехка. И тези извънредни мерки ни помагат да предпазим нашите потребители от прекомерните цени на енергията", посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

По този повод министърът на енергетиката Румен Радев посочи, че се удължават възможностите за съвместни покупки на газ в ЕС, предаде БТА. България е заинтересована от действието на този регламент, за нас беше важно неговото удължаване, добави той. По неговите думи се продължава и действието на тавана на цената на газа, купуван в ЕС. Министърът уточни, че днешните цени на газа са далеч под този праг и изрази надежда да не се налага тази мярка да бъде прилагана.

Таванът на цените на газа трябваше да изтече през февруари 2024 г., но след днешното решение ще се прилага до края на януари 2025 г.

Страните от ЕС се съгласиха да удължат с 12 месеца и сроковете на две други мерки, свързани с енергийната криза. Едната предлага по-бързи разрешения за проекти за възобновяема енергия, за да помогне на страните да заменят руския газ с чиста енергия, а другата определя правила, за да се гарантира, че държавите ще споделят природен газ по време на недостиг.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела отбеляза, че реакцията на ЕС на миналогодишната енергийна криза е елиминирала "възможността на руския президент Владимир Путин да ни изнудва", имайки предвид способността на Русия да предизвиква скокове на цените на газа чрез намаляване на доставките си за Европа.

Доставките на газ от Русия за Европа се сринаха след нахлуването й в Украйна през февруари 2022 г. Преди това Москва беше най-големият доставчик на синьо гориво за ЕС.

През тази година руският енергиен гигант "Газпром" е доставил на Европа тръбен газ в размер на 27 милиарда кубически метра газ, което представлява рязък спад от 180 милиарда кубически метра газ, - пиковите доставки през 2018 г., показват изчисления на Ройтерс.

Трябва обаче да се има предвид, че таванът на цените на газа в ЕС никога досега не е влизал в сила. Той е предназначен да се прилага, ако европейските цени на синьото гориво надхвърлят 180 евро за мегаватчас - ниво, което референтната цена на газа в съюза не успява да достигне след енергийната криза в Европа в началото на руската инвазия в Украйна.

През август 2022 г. цените достигнаха своя връх от над 300 евро/MWh, според фючърсите на нидерландския газов хъб TTF за месец напред, но към днешната дата краткосрочните договори се търгуват около и дори под 33 евро за мегаватчас.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай