Експерти предлагат отпадане на важни данъчни облекчения

От ИПИ подкрепят увеличаването на корпоративния данък от 10% на 15%

Експерти предлагат отпадане на важни данъчни облекчения | StandartNews.com

Продължават дебатите по данъчните закони, а от Института за пазарна икономика предлагат да отпаднат всички данъчни облекчения по ДДС. Според Петър Ганев бюджетът за следващата година гарантира ръста на доходите, но предвижда много неоправдани социални разходи, предаде БНР.

Предвидените 1,5 милиарда лева, според експертите от Института за пазарна икономика, ще са достатъчни за увеличението на минималната работна заплата на 930 лв. и за десетпроцентно увеличение на бюджетните заплати. Но политиката по доходите трябва да се преразгледа, препоръча икономистът Петър Ганев като се пренасочат повече средства към изоставащите сфери.

"Видимо в някои сфери имаше забавяне в ръста на възнагражденията, включително в някои социални дейности. Докато в други си беше наваксано, и то повече. Например при учителите, знаем, имаше двойно повишение на заплатите. Фокусът трябва да е в сферите, в които има изоставане, както беше при учителските заплати преди 4 години, и там да се насочи ресурс", коментира Ганев.

Гарантирани са парите за увеличение на пенсиите по т.нар. "швейцарско правило" с 11% от 1 юли 2024 година, когато минималната пенсия ще стигне 580 лв.

Икономистите не очакват промени по основните данъчни закони, подкрепят увеличаването на корпоративния данък от 10% на 15%, но препоръчват данъчната ставка по ДДС да се върне към размера от 20% за всички сектори.

"Вече имаме над 10 изключения и реално ние сме в момент, в който те все още по-скоро се разширяват, а не се свиват. Време е да се обърне тази тенденция. Пандемията вече е забравена, няма причина да е по-ниско ДДС-то", заяви Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай