Бум на чуждите инвестиции. Къде интересът е най-голям?

Ние можем да бъдем добро място и привлекателно за всяка една голяма компания, казва министър

Бум на чуждите инвестиции. Къде интересът е най-голям? | StandartNews.com

Източник: БНТ

Инвестициите в България нарастват и интересът към нас от чужбина се увеличава, съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"Ние можем да бъдем добро място и привлекателно за всяка една голяма компания, която изберем дори", подчерта Стойчева.

За миналата година преките чуждестранни инвестиции са в размер на 7,4 млрд. лв. В периода, който е свързан с мандата на това правителство и на този екип в МИР, имаме сертифицирани 23 проекта за инвеститори на стойност 510 млн. лв. и над 2000 работни места. В момента в процес на разглеждане са над 40 проектни предложения от инвеститори за повече от 6000 работни места, посочи министърката.

Според нея имаме едни от най-добрите IT специалисти в света.

"Виждаме, че трябва да инвестираме в иновации, но иновациите ще доведат до добри инвестиции. Искаме да привличаме стратегически инвеститори в определени сектори, които отговарят на умната специализация на нашия актив като държава, и по този начин да създаваме наистина добра предпоставка да бъдем привлекателна дестинация за инвестиции", каза още Стойчева.

Българска космическа агенция ще има, обеща тя. Ние стартирахме работна група, която ще работи по стратегията за нея. Има български компании, които са млади, но с пробивни технологии и решения. Те откриха първата, най-голяма космическа лаборатория във военноморско училище във Варна и правят магистърска програма. Те и подобни техни партньори ще бъдат част от работната група за създаване на такава космическа агенция. Не е мечта, категорична е Милена Стойчева.

Миналата седмица имахме разговори със „Спейс Екс“, които казаха, че са впечатлени от интереса, от възможностите, от сътрудничеството, които ние им оказваме. Това е новата визия и посока, в която МИР ще работи активно - за създаване на активна връзка между науката и бизнеса, посочи министърът на иновациите и растежа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи