България става предпочитана туристическа дестинация в Европа

В тази връзка са планирани различни инициативи в услуга на туристическия сектор в страната

България става предпочитана туристическа дестинация в Европа | StandartNews.com

Източник: БТА

Туристическото ведомство и Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ЕСТАА) ще обединят своите усилия в съвместното сътрудничество за популяризираното на България като туристическа дестинация и идентифицирането й като предпочитана дестинация на ЕСТАА за 2024 г. Това обяви министърът на туризма Зарица Динкова.

Днес Динкова и Ерик Дресин, генерален секретар на ЕСТАА подписаха споразумение за съвместно сътрудничество. Министърът изтъкна, че подписването на споразумение ще е поредна крачка както към утвърждаването на България като предпочита дестинация на ЕСТАА за 2024 г., така и за туристите от цяла Европа и от света.

Като домакинство за събитията на ЕСТАА ще бъдат отделени 300 000 лева от бюджета на министерството, уточни пред журналисти министър Динкова. По проекта ще бъдат популяризирани планинският и морският туризъм на страната ни, природните паркове, богатата ни култура и история, обясни министърът. По думите й това е възможност за бранша, защото мрежата на ЕСТАА включва над 80 000 туристически агенции. Европейската асоциация и министерството ще си партнират чрез взаимен обмен на информация, знания, опит и чрез консултации на експертно ниво. Министър Динкова посочи, че секторът се нуждае от обединени усилия на публичния и неправителствения сектор в туризма, за да може да просперира.

Генералният секретар на ЕСТАА заяви, че за организацията е чудесна възможността да обяви, че за първи път България ще бъде включена в програма за предпочитана дестинация и допълни, че в тази връзка са планирани различни инициативи в услуга на туристическия сектор в страната. По думите му той има потенциал за развитие, като инициативите са насочени към това България да е предпочитана от туристите в Европа. Много от тях вече са започнали, работим с местния офис на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти по различни проекти, за да засилим присъствието на европейските туристи в страната, а през втората половина на годината предстои специално събитие в София, допълни генералният секретар на европейската организация. Целта е да издигнем България на по-високо ниво в полезрението на туроператорите и туристическите агенти, допълни той.

Генералният секретар на европейската организация посочи, че чрез инициативата се цели да се даде допълнителен инструмент в ръцете на министерството да популяризира България в сферата на В2В контактите. Идеята е да се помогне на местните туроператори и дестинации да намерят свои контрагенти в други пазари – Германия, Северна Европа, Обединеното кралство, за да дадем още един канал за извършване на бизнес и едни аспект от този принос е да подпомогнем устойчивите пътувания, каза генералният секретар на ЕСТАА. След подписването на споразумението предстои да се уточни как то да се реализира практически по най-ефективния начин, допълни той.

В началото на ноември миналата година по време на годишната среща на Европейската асоциация на туристическите агенти и туроператори в Ламего, Португалия, стана известно, че България ще бъде обявена за предпочитана дестинация през 2024 г. от ЕСТАА. Това означава, че тази година страната ни ще бъде рекламирана пред членовете на всички национални европейски асоциации на туроператори и турагенти. Представители на туристическата индустрия от 26 страни ще пристигнат у нас за своята годишна среща и ще могат на място да се запознаят с туристическия потенциал на страната ни. Инициативата стана възможна и ще се реализира благодарение на подкрепата от Министерството на туризма като част от маркетинговите активности за промотиране на дестинация България.

Прогнозите за Европа

В отговор на въпрос кога Европа ще възстанови резултатите си в областта на туристическите пътувания, генералният секретар на ЕСТАА каза, че прогнозата за първия месец на тази година е "доста положителна". Държавите, които се справят по-добре, са тези, които инвестираха още по време на пандемията, допълни той. Генералният секретар се спря и върху отражението на войната в Украйна върху сектора, като посочи, че ефектът от нея е по-различен в Източна Европа спрямо този в Западна Европа. Отражение има и войната в ивицата Газа, което създава несигурност за Европа допълни той. Въпреки това, глобалната прогноза е положителна, и ние искаме да допринесем за това, заяви Ерик Дресин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи