Бъчварова: Овладяна е ситуацията с Калашника на "Св. Влас"

Бъчварова: Овладяна е ситуацията с Калашника на "Св. Влас" | StandartNews.com

Ситуацията в момента е овладяна, на мястото присъства жандармерия. Това каза край браздата с Турция при ГКПП Капитан Андреево вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод откритите в района на вълнолома в Св. Влас автомат "Калашников" и боеприпаси.

Министър Бъчварова уточни още, че място за притеснение за сигурността на хората няма, тъй като за летния сезон по морето са командировани допълнително 500 полицаи, като само за района на Бургас подкреплението е от 370 униформени.

Заедно с областният управител на Хасково Добри Беливанов Румяна Бъчварова лиснаха менчето при символичната първа копка на продължението на оградата по границата ни с Турция.

Министър Бъчварова подчерта, че за посторяването на временното възпрепятстващо съоръжение в определения срок от 4 месеца, ще разчита на областните управители на трите региона, през които ще минава оградата-Бургас, Ямбол и Хасково.

33,6-километровото ограждение, което ще мине през територията на област Хасково ще бъде изградено от 2 фирми. Едната от тях ще осъществи строежа на оградата, която ще струва около 20 млн.лв, а другата има за задача да изгради пътя за около 3,8 млн.лв., който ще обслужва съоръжението. Новата ограда ще бъде подсилена спрямо вече изградената. Тя ще е с две успоредни метални съоръжения, а между тях ще има режеща тел.

Областният управител на Хасково Добри Беливанов обясни, че отпуснатите средства от МС са 30 млн.лв. за изграждането на съоръжението на територията на трите области, като за оградата в Хасковско са предвидени 10 млн.лв., които няма да стигнат. Затова оградата ще бъде изградена на два етапа, като първият ще е в участъците ,където това е най-наложително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай