Страх от електронните рецепти. Лекари предупреждават за проблем

Eлектронната рецепта трябва да има алтернатива и да се запази и хартиеният вариант

Страх от електронните рецепти. Лекари предупреждават за проблем | StandartNews.com

От днес антибиотици и лекарства против диабет се получават само с електронни рецепти. Това обаче ще затрудни лекарите, пациентите и цялата здравна система, предупреди в интервю за БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда личният лекар също какво му изписва. Не виждам моето указание, защото на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди-какво-си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента колко количество как се взима, в какво съотношение. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета", категорична е д-р Николова.

Според нея електронната рецепта трябва да има алтернатива и да се запази и хартиеният вариант.

"Като имам срив в системата, понякога се случва - интернетът да спре или системата да блокира, как ще си получи пациентът рецептата? А тя е спешна, детето ви например е болно, искате да започнете терапията веднага, а как ще стане без рецепта? Лекарите трябва да имаме възможност да издаваме и хартиени рецепти. Те не са в интерес на личните лекари, а в интерес на пациента. Част от педиатрите споделят, че когато изписват гранулирани формули за деца, те не се отчитат добре в системата и се получават грешки в разчитането. Притесняват се какво ще се получи. Има колеги, които не работят с НЗОК. Те как ще изписват медикаментите", попита риторично Николова.

"С електронната рецепта няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори системата и да бъде отпуснат антибиотикът", каза джипито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай