Протест настоява за отстраняване на шефа на Пирогов (ОБНОВЕНА)

Организатор е Ани Стоянова, майка на починалата преди няколко месеца в болницата Даная

Протест настоява за отстраняване на шефа на Пирогов (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Източник: БТА

Демонстрация с искане за отстраняването на директора на болница "Пирогов" се проведе пред лечебното заведение в София. Организатор е Ани Стоянова, майка на починалата преди няколко месеца в болницата Даная. Тя настоява за обективна проверка на фактите около смъртта на 15-годишното момиче, в условията на отстранен от поста директор.

Протестът бе насрочен няколко дни след излизането на резултатите от поисканата от майката проверка, извършена от агенция "Медицински надзор". Според заключенията, разпространени от Ани Стоянова, момичето е починало вследствие на основното си заболяване – проблем с кръвосъсирването – което майката е неглижирала във времето. Стоянова посочва и други, неверни според нея констатации, подадени като информация от "Пирогов" към проверяващите.

От агенцията реагираха с назначаване на втора проверка, а от болницата излязоха с отворено писмо, че са направили всичко възможно да спасят момичето, със своевременни консултации от множество специалисти. Майката отговори, че повечето от изброените в одита лекари не са присъствали и не са преглеждали физически Даная. След това Ани Стоянова се срещна със здравния министър, който се ангажира да назначи трета проверка по случая. Майката призова директора на "Пирогов" да подаде оставка, поне докато не приключат всички проверки.

Началници на клиники заплашват с колективна оставка, ако не спре натискът спрямо "Пирогов" по този случай.

Днешният протест бе обявен и за осветляване на дефицитите в управлението на болницата и „против криминалните чадъри“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай