Нов ядрено-магнитен резонанс заработи във ВМА

Нова система за образна диагностика с ядрено-магнитен резонанс беше официално открита във ВМА

Нов ядрено-магнитен резонанс заработи във ВМА | StandartNews.com

Нова система за образна диагностика с ядрено-магнитен резонанс беше официално открита във Военномедицинската академия.

Преди 15 години Военномедицинската академия се гордееше, че има първия в България ядрено-магнитен резонанс. Дни преди 7 април – Деня на здравния работник, ние се радваме на изключителна придобивка – апарат от най-ново поколение – отбеляза при откриването началникът на ВМА бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски.

Ще могат да се наслагват образи и от други диагностични методи. Ще могат да се вземат биопсии дори от тумори, които иначе остават „невидими“.

Апаратът може да се съчетае и да стане част от т.нар. ПАК система за пренос на данни във всяка точка на страната и света, да участва в реализирането на телемедицина.

За закупуване на техниката с министерско постановление са отпуснати 2,7 млн. лева. Възможностите са огромни по отношение на диагностичната и лечебната дейност, но е от значение не само за ВМА, подчерта проф. Мутафчийски. Освен това, ще се прилага в научни проекти и при подбор на военнослужещи и кандидати за летци.

Апаратът покрива почти цялата гама от изследвания – обясни пред Радио София д-р Владимир Николов – началник на отделението по компютърна и магнитно-резонансна томография – централната и периферната нервна система, на опорно-двигателния апарат, коремните органи. Ще се работи на две смени - 14 часа в денонощието.

За военните изследването ще бъде напълно безплатно, но болницата остава отворена и за другите граждани и пациенти. До месец и половина ще бъде открит нов ангиографски апарат, също последно поколение - анонсира проф. Мутафчийски. А още в средата на април строителите ще сдадат 4 реновирани клиники на ВМА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай