Лекар каза има ли опасна заразна болест в детските градини

С инфекциозната болест можем да се заразим при по-близък контакт – чрез слюнка

Лекар каза има ли опасна заразна болест в детските градини | StandartNews.com

Случаите на мононуклеоза сред децата не са повече от. Новината, че има бум на т.нар. болест на целувката е фалшива. Това обясни пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите й по време на пандемията от COVID-19 случаите са били по-малко, но това е било заради социалната дистанция, която се спазваше, и мерките.

Д-р Николова обясни, че с инфекциозната болест можем да се заразим при по-близък контакт – чрез слюнка.

„По-типична е за хората между 10- и 30-годишна възраст, но я има и при децата”, поясни лекарката. Заболяването обикновено протича с висока температура, увеличени лимфни възли и болка в гърлото. Не се лекува с антибиотик, отбеляза д-р Николова.

Имаме COVID, появиха се и първите случаи на позитивни проби за грип, има и други вируси, както се казва имаме всичко и сме като коледен базар в нашите кабинети, каза още д-р Николова. И обясни, че не е късно хората да се ваксинират за грип.

След 20-30 дни ще дойде пикът на грипа, посочи тя. И препоръча разходни навън, а не да се седи на затворено с прашен и застоял въздух. Българинът много се страхува да не настине, а на студа бактериите и вирусите не виреят, потвърди д-р Гергана Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай