Кунчев: Не знаем дали ще стигнат 10 дни локдаун

„Очакваме да постигнем поне да има стациониране на новите случаи и да няма нарастване"

Кунчев: Не знаем дали ще стигнат 10 дни локдаун | StandartNews.com

„Очакваме да постигнем, ако не понижаване на пика, то поне да има стациониране на новите случаи и да няма нарастване. Дали ще стигнат тези десет дни, няма как да пророкуваме. Тази инфекция показа, че няма праг.“

Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по повод новите мерки, които влизат в сила от днес.

„Всяко струпване на хора е опасно. Колкото повече контакти, толкова повече предаване на вируса. Каквото и да разпореждаме, всеки трябва да реши за себе си какво трябва да прави и да се опитва в ежедневието си да го спазва“, отбеляза доц. Кунчев.

Той посочи, че и във фитнесите, и в магазините стават заразявания.

„Всичко е възможно - няма смисъл предварително да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни - нека да видим тенденцията. Аз връзка между изборния процес и пандемията изобщо не виждам“, каза доц. Кунчев, като допълни, че в някои райони натоварването на болниците е много голямо.

„Ние се стараем като процент от леглата всички болници да поемат своята тежест. Включително и частни болници работят изключително активно и приемат болни“, заяви доц. Кунчев.

Той уточни, че хората, прекарали вируса, както и ваксинираните, са твърде малко към този момент, за да повлияят на епидемичния процес. Доц. Кунчев отбеляза, че останалите заболявания не се неглижират, тъй като няма човек, който да се нуждае от спешна помощ, и да не е бил приет.

Националният здравен инспектор обясни, че в момента британският щам у нас е доминиращ.

"Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове с най-различни качества. За момента това, с което се бори България, е английският щам". По темата с ваксините доц. Кунчев заяви, че има желаещи да се ваксинират.

„Стига да дойдат необходимите ваксини, които чакаме, сме в готовност да постигнем 40 000 - 50 000 ваксинирани на ден“, отбеляза националният здравен инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай