Как да избегнем увреждането на слуха?

60% от случаите на увреждане на слуха при децата могат да бъдат избегнати

Как да избегнем увреждането на слуха? | StandartNews.com

60% от случаите на увреждане на слуха при децата могат да бъдат избегнати чрез ваксинирането срещу рубеола и менингит, чрез подобряването на грижите за майките и в неонатологиите. Навременното диагностициране и лечение на средното ухо също ще окаже добро влияние.

Около 2,5 милиарда души по света, или една четвърт от населението на Земята, ще имат проблеми със слуха през 2050 година. Това предвижда доклад на Световната здравна организация, цитиран от АФП.

Документът също така изтъква необходимостта от бързо разширяване на превенцията и лечението на увреждането на слуха.

"Най малко 700 милиона от тези хора ще трябва да имат достъп до грижи за слуха и неговото възстановяване" се казва в комюникето на СЗО.

Това е първият изготвен световен доклад на СЗО относно проблемите на слуха. При възрастните се препоръчва да се вземат мерки като предпазване от високите нива на шум, да се наблюдават лекарствата, увреждащи слуха, както и добрата хигиена.

"Нелекуваното увреждане на слуха може да има опустошително въздействие върху способността на хората да общуват, да учат и да осигуряват препитанието си. То може да има въздействие и върху психичното им здраве и върху способността им да поддържат социални контакти", предупреждава генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според доклада липсата на информираност относно проблемите със слуха и заклеймяването на хората, които страдат от нея, много често ограничават търсенето на медицинска помощ в тази насока. Много от болестите на ухото могат да бъдат лекувани с медикаменти или чрез хирургическа намеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай