Доц. Кунчев с важен призив към българите! Предупреди за грипа

Според него не е късно да се имунизираме срещу грип

Доц. Кунчев с важен призив към българите! Предупреди за грипа | StandartNews.com

Източник: БНТ

Призив към българите да не се самолекуват от грип отправи от ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него не е късно да се имунизираме срещу грип, но вероятността да нямаме време да изградим пълен имунитет е голяма. Ваксината действа след 20 дни, затова се препоръчва тя да се поставя през октомври или ноември.

"Епидемията не настъпва едновременно в България, може да не се стигне до национална. За учениците ще се решава в движение от колегите, ясно е, че при 15-20% отсъстващи ученици и учители няма как да има пълноценен учебен процес", обясни още д-р Кунчев.

Според него в момента в България се вихри коктейл от вируси. На фона на продължаващата сериозна циркулация с ковид, болните от грип са по-малко.

"Няма драматично в ситуацията, постепенно грипът ще достигне епидемични нива, вероятно в края на месеца", уточни доц. Кунчев.

По думите му грипът идва с една класическа картина - пациентите обикновено могат да кажат в колко часа са се разболели - главоболие, силна отпадналост, болки в мускули и стави. Първоначалната картина с ковид е близка, но за разлика от грипа - коронавирусът не може да бъде спрян в началото.

"Ако имате ваксина, тя не ви гарантира, че няма да се заразите и да се разболеете. Тя гарантира, че няма да го карате тежко. Ваксините при грипа и при ковида много често се заобикалят от новите щамове", обясни д-р Кунчев. По думите му е нормално коронавирусът да ни повтаря, когато се появи нов щам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай