Доц. Кунчев с предупреждение! Кога да се готвим за голямата зараза

Не си спомням да е имало такова закъснение на грипния сезон през годините, каза експертът

Доц. Кунчев с предупреждение! Кога да се готвим за голямата зараза | StandartNews.com

Източник: БНТ

Януари е месецът, в който грипът ще достигне епидемични нива, предупреди в интервю за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Края на ноември сме, а все още не засичаме грип. Не си спомням да е имало такова закъснение на грипния сезон през годините. Трудно може да се каже на какво се дължи, но няма да ни се размине. Грипът в Северна Америка вече напредна. През декември очакваме да отчетем отделни малки огнища на грип - в семейства, в ясли, в градини. Вероятно в края на януари или през февруари ще се повиши рязко заболеваемостта и ще достигне епидемични нива", разкри Кунчев.

Мерките, които прилагахме по време на пандемията от ковид очевидно повлияват при респираторните инфекции, уточни доц. Кунчев. Той заяви, че през няколкото години на пандемията са засечени рекордно ниски нива на други заболявания като скарлатина, варицела и др.

При хора с хронични заболявания и от рисковите групи грипът може да доведе до усложнения. Има възможност за безплатна ваксинация срещу грип, осигурени са 333 000 дози.

"Октомври и ноември са най-добри за имунизация, за да имаме имунитет през декември, когато се очакват първите огнища на грип", уточни експертът.

Той коментира и случая със заболелите деца от една група в детска градина в Пловдив, за които имаше съмнения, че са се натровили хранително.

"Вирус е и чест им прави на администрацията на детската градина, че са успели да ограничат вируса до една група. Ако имаше смесване на групи и персонал, вирусът щеше да засегне повече деца. Проверките на РЗИ-тата продължават. Така че да не се сърдят и някои майки, че им връщат децата, ако имат симптоми, защото вирусите може да са много коварни", заяви главният държавен здравен инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай