Съдийка с разкрития за Петьо Еврото и заплахите срещу магистрати

"Не цялото правосъдие е замесено в мрежи от влияния", категорична е съдия Лада Паунова

Съдийка с разкрития за Петьо Еврото и заплахите срещу магистрати | StandartNews.com

До момента са подадени 65 сигнала за извършени престъпления от главния прокурор или негов заместник, съобщи пред Нова телевизия съдия Лада Паунова, която е началник на Наказателното отделение на Върховния касационен съд и преценява кой сигнал да бъде изпратен до ад-хок прокурора Даниела Талева. 

По отношение на механизма каза, че в закона има много норми, които налагат тълкуване. Дали механизмът е ефективен или не, не може да се установи от неговите рeзултати. По отношение на първия сигнал срещу Борислав Сарафов тя каза, че може да коментира взаимоотношенията в прокуратурата. Всичко, което се отнася за заплахи срещу съдии, трябва да бъде разследвано от прокуратурата.

Според нея парламентарната комисия не може да замести прокуратурата, но пък нейното разследване можело да освети фактите и да ги поднесе на обществото и може да помогне на парламента за бъдещо законодателство, но и всеки съдия да повиши своя интегритет.

"Не цялото правосъдие е замесено в мрежи от влияния", категорична е съдия Лада Паунова.

Тя била чувала за "семейството" от медиите. Така се наричал кръгът около Петьо Петров-Еврото, твърди бившият районен прокурор на София Невена Зартова.

По повод флашките от претърсванията покрай Петьо Еврото обясни, че по механизма за разследване се изпращат сигнали, а не преписки или флашки. 

"Не мога да ги погледна, те са пакетирани. Върнах ги, защото наблюдаващият прокурор ме сезира, че те са необходими за разследването", каза съдия Паунова. Тя каза, че по закон е задължена да ги върне и копие не може да се направи. Не мога да наруша целостта, ще бъда законова укорима", обясни съдия .

"Ако не ги бях изпратила, можех да бъде укорима, включително и за престъпление срещу правосъдието", каза съдия Паунова. И добави, че се надява те да са при Даниела Талева.

Ако съм подложена на натиск и заплахи, ще се обърна към компетентните органи, обясни съдия Лада Паунова.

Съдии като мен са имали зад гърба си и заплахи, и инсинуации, но съдията, който добросъвестно си върши работата, може да устои на подобни истории.

По отношение на Червения пират каза, че не разполага с информация, но в компетентността на органите е да разследват заплахи срещу съдии. Тя уточни, че са възможни всякакви версии. Съдия Паунова на ден получавала десетки писма, в тях имало и невероятни твърдения, и заплахи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай