Русия си дърпа шпионите, но плаши с отговор

Българските власти разпространиха информация преди да ни уведомят, обяви посолството на Москва

Русия си дърпа шпионите, но плаши с отговор | StandartNews.com
  • Българските власти разпространиха информация преди да ни уведомят, обяви посолството на Москва
  • Нямат доказателства срещу нашите служители, твърдят от руското посолство в София

Москва ще изтегли двамата си дипломати, срещу които у нас се води разследване за шпионаж, но заплаши с ответни действия. Това става ясно от специална позиция на фейсбук страницата на руското посолство в София. То изрази несъгласие, че властите у нас са разпространили информация за двама дипломати шпиони, преди да уведомят официално уведомена дипломатическата мисия.

ВИЖ ОЩЕ: 48 часа за руските дипломати да напуснат страната

Този стил не отговаря на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни, се казва в позицията.

ВИЖ ОЩЕ: САЩ ни подкрепи за изгонването на руски дипломати

Прокуратурата обяви вчера, че са образувани две досъдебни производства за престъпления срещу Република България. Две лица, чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация, което е престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

И двамата шпиони се оказаха служителите на Руското посолство.

От дипломатическата мисия потвърждават, че в петък посланик Анатолий Макаров е бил поканен във Външно министерство, където са му „връчени ноти за обявяване на дипломат на Посолството за «персона нон грата» и за обявяване на служител на Търговското представителство за неприемлив в съответствие с чл.9, пар.1 на Виенската конвенция на дипломатическите отношения от 1961 г.

„Никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени”, се казва в съобщението на дипломатическата мисия.  От Руското посолство уверяват, че въпросните сътрудници ще напуснат страната ни в посочените в нотите срокове, но руската държава си запазва право за ответни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай