Сряда,

48 часа за руските дипломати да напуснат страната

От: Редактор -
48 часа за руските дипломати да напуснат страната
A
A
A

Българското външно министерство извика руският посланик Анатолий Макаров и му връчи нота, в която настоява в рамките на 48 часа двамата руски дипломати, за които прокуратурата твърди, че са шпиони, да напуснат България. Посланикът е заявил, че срокът ще бъде спазен и че те ще напуснат страната до понеделник.

"Не бяха представени каквито и да е доказателства, които да потвърждават осъществяване на дейност, несъвместима с техния статут", пише в официално съобщеие на руското посолство в София. И обявяват, че руската страна си запазва правото да приеме ответни мерки.

Няколко часа по-рано прокуратурата обяви, че е открила двама руски дипломати, които са и шпиони. Единият е събирал информация за изборния процес, а другият - данни за енергетиката. 

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация, пише в официалния текст на държаното обвинение.

В хода на разследването по едното досъдебно производство било установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент руският гражданин е осъществявал разузнавателна дейност за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Русия в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

Той е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно  Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, защото “деецът е лице с имунитет“. Затова главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички