Решено! Убиецът от Пазарджик не влиза в затвор

Причината

Решено! Убиецът от Пазарджик не влиза в затвор | StandartNews.com

42-годишният Даниел Машев от Пазарджик, който на 30 септември 2022 г. уби майка си, не носи наказателна отговорност, тъй като е психично болен.

Това показа и допълнителната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза, назначена от Апелативния съд в Пловдив, пред който Машев обжалва доживотната си присъда, постановена от първата инстанция, пише Petel.bg. 

"Той страда от психическо разстройство, което се отличава с продължително разстройство на съзнанието. Било е така и към момента на обсъжданото деяние, Машев не е разбирал свойството и значението на постъпките си и не е могъл да ги ръководи", обясни д-р Маргарита Панова.

Мъжът е взимал наркотици в дълги периоди от своя живот, но според вещите лица психичните му проблеми не се дължат само на употребата на дрога. "Дори и в затвора,  в среда, в която не е под хроничното въздействие на наркотични вещества, той се е държал по начин, който го прави опасен за себе си. Затова е бил изпратен на принудително лечение в психиатричната болница към затвора в Ловеч", допълни д-р Райна Димитрова.

Състоянието на Машев обаче било такова, че от психиатрията в Ловеч изпратили писмо до затвора в Пазарджик, че той трябва да бъде лекуван в специализирана държавна болница.

При тази експертиза прокурорът по делото Светлозар Лазаров заяви, че няма друг изход от делото, освен Машев да бъде оправдан като човек, който не може да носи наказателна отговорност. Адвокатът на Машев Кирил Александров се съгласи и добави, че клиентът му трябва да бъде лекуван принудително. 

Подсъдимият за тежкото убийство слушаше какво се говори в съдебната зала и кимаше. Когато му дадоха право на последна дума, той попита ще бъде ли върнат в болницата в Ловеч. Съдия Христо Крачолов му обясни, че това ще се решава тепърва. "Нямам въпроси към вас, г-н съдия", каза тогава Машев и това беше записано като последната му дума.

В крайна сметка апелативните магистрати отмениха доживотната присъда, дадена му в Пазарджик. Машев беше изпратен за лечение в психиатрия незабавно. Решението подлежи на оспорване пред ВКС, но при единодушието на обвинението и защитата до жалба и протест едва ли ще се стигне. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Егея Димитрова
преди 1 месец

Е..си! Всеки ненормалник на свобода, може да ти ти види сметката - на бременна, възрастен и дете и ще го галят с перце или ще го хрантутят и ние ще му плащаме! Браво и похвално!

Откажи