Прокурори проверяват полицаи заради съмнителна смърт в Стара Загора

Установено е, че преследваният шофьор, е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители

Прокурори проверяват полицаи заради съмнителна смърт в Стара Загора | StandartNews.com

Окръжната прокуратура в Стара Загора извършва разследване по досъдебно производство за смъртта на 58-годишен мъж в областния град. Това съобщават от държавното обвинение.

На 30 декември, около 21:00 часа, в Стара Загора, след неподчинение на полицейско разпореждане и преследване с патрулни полицейски автомобили, е възникнало пътнотранспортно произшествие. Установено е, че преследваният шофьор, е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители.

След като случаят е докладван на дежурен прокурор от Окръжна прокуратура-Стара Загора, незабавно са предприети действия с оглед изясняване на обективната истина, съобщават от държавното обвинение.

За установяване на причините за смъртта на мъжа с инициали П.П., за който стана ясно, че е бившият републикански шампион по борба Пламен Пенев (58 г.) е назначена съдебномедицинска експертиза. Сред възможните причини е и механична асфиксия.

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс – за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители, посочват от държавното обвинение.

Екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура-Стара Загора ръководи извършваните процесуални действия. Самото разследване е възложено от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов на екип от следователи при Националната следствена служба в София. В случай, че бъдат събрани достатъчно доказателства, ще се пристъпи и към повдигане на обвинения спрямо всички отговорни.

По-рано днес МВР министърът Калин Стоянов назначи проверка на фактите около случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай