Още подкрепа за изгонването на руските шпиони

Великобритания и Канада също подкрепиха усилията на България за пресичане на „чуждите зловредни действия”

Още подкрепа за изгонването на руските шпиони | StandartNews.com

След САЩ още две държави подкрепиха България за изгонването на руските дипломати, обвинени в шпионаж. В петък Външно връчи нота на руския посланик Анатолий Макаров, с която двамата дипломати трябва да напуснат България но 48 часа. Руското посолство излезе с позиция, че ще спари срока, но обяви, че Москва си запазва правото за ответни действия.

ВИЖ ОЩЕ: Русия си дърпа шпионите, но плаши с отговор

„Следим с интерес изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България“, се казва в позицията на посолството на Великобритания.

ВИЖ ОЩЕ: САЩ ни подкрепи за изгонването на руски дипломати

„Обединеното кралство продължава да подкрепя съществуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство подкрепя стъпките, предприети от българските власти, за да отговорят на тази заплаха и да защитят своите граждани, територията и националната си сигурност“, се подчертава в позицията.

ВИЖ ОЩЕ: 48 часа за руските дипломати да напуснат страната

Канада изразява своята загриженост заради руската шпионска дейност в страната ни.

„Загрижени сме от появилата се информация за нови действия на руския шпионаж в България. Канада подкрепя дипломатическите и правни мерки, обявени от българските власти на 23 и 24 януари, за да отговори и да се защити от външни дейности, които подкопават суверенитета на България и застрашават безопасността и сигурността на българските граждани“, се казва в позицията на канадското посолство, което отговаря не само за България, но и за Румъния и Молдова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай