Номинациите за нови членове на КЗК са вече седем

Номинациите за нови членове на КЗК са вече седем | StandartNews.com

Седем вече са номинираните за членове на новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. Срокът за издигане на кандидатури изтича утре, съобщава БГНЕС.

Всички номинирани ще бъдат публично изслушани от депутатите в Комисията по икономическа политика, а избирането на новия седемчленен състав на антимонополния орган ще стане в пленарна зала.

Това е втората процедура, която Народното събрание провежда. Първата се провали след като номинираният от ГЕРБ премиерски съветник и бивш главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков си направи отвод. Този път Желязков не е кандидат на мандатоносителя.

От ГЕРБ издигат за членове на КЗК Юлия Ненкова, която е дългогодишен заместник-кмет на София. Ненкова е съпруга на конституционния съдия Румен Ненков и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Ненкова е фаворит за председател на КЗК.

Другата номинация на ГЕРБ е Георгица Стоянова, която е директор на правната дирекция в Министерството на отбраната. Тя бе кандидат и при предходната процедура. Останалите кандидати също вече бяха участници в конкурса за избор на нов състав на КЗК. Левицата отново издига Анна Янева, бивш председател на БСП-София.

Трима депутати от Реформаторския блок отново номинират Красимир Витанов, който в момента ръководи държавно предприятие към оглавяваното от Божидар Лукарски Министерство на икономиката. От БДЦ номинират Красимир Гърбелов, който в момента е директор на Дирекция "Нелоялна конкуренция" в КЗК.

От АБВ са номинирали Николай Илиев, адвокат от Ловеч. Независимият депутат Муса Палев е номинирал отново Красимир Дойчинов. До момента в деловодството на парламента няма внесена кандидатура на ДПС. В предишната процедура от партията бяха номинирали Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай