Експерт разкри как да се прочисти съдебната система у нас

Не цялата съдебна система е това, което се показва в последните месеци и години

Експерт разкри как да се прочисти съдебната система у нас | StandartNews.com

В съдебната система на България има достатъчно реален, нравствен и професионален ресурс, за да може да се очисти, ако я пощадим от политическа намеса, заяви в интервю за бТВ конституционният съдия и преподавател по право проф. Атанас Семов.

Не цялата съдебна система е това, което се показва в последните месеци и години. В съдебната система има все още почтени и подготвени хора и на тях трябва да се даде кураж, че обществото разчита на тях. Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно коридорче, кръчма или заведение да редят не просто дела, а съдбата на нацията, обясни ситуацията Семов.

Той е убеден, че всички форми и механизми, включително и предвидени в Конституцията за политическа намеса в съдебната власт, са точно обратното на онова, което е нужно на съдебната система.

По думите му вчера на Шипка имало различни хора - много страст и това е разбираемо. На шипка имаше ясно развят байрак на националната независимост и отстояването на българското с нетърпимост не просто към пренаписването на историята, а задраскване на личности от историята. Ако сме мъдър народ би трябвало добре да разберем разликата между Русия и император Александър II, СССР и днешна Русия на президента Владимир Путин, посочи проф. Семов.

"Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото и към всеки вид политическо прислужване. Ние сме народ не просто със забележителни качество, но и с много богата история, която ни е научила на много неща - ако сами не ковем съдбата си, тя няма как да е добре. Оставим ли друг да пише българското настояще, не ни очаква добро бъдеще", коментира конституционалистът.

Според него няма смисъл да се говори за историческата памет, ако не ни зарежда с мъдрост - да не се търпят никакви поробители и да не се търсят поробители сами, ако ние понякога го правим.

"Във всяка политическа линия, която се свързва и реална представлява някого другиго, не е национална политическа линия. Дали някои ще бъде представител или под някаква друга форма зависим и теглещ ни в посока Москва или Брюксел - няма никаква разлика", изтъкна проф. Атанас Семов.

Той посочи, че като общество имаме два големи кусура - търпението ни към политическите безобразия и съсипването на образованието ни. В тези 30 години тайно и полека една-две политически партии редактираха българската историческа памет и промениха това, което трябва да остане в душата на детето, за да бъде пълноценен гражданин и българин. Той даде пример, че в учебниците за 2 и 3 клас - Човек и общество или Човек и природа, само и само да не се наричат "История" - липсвал 3 март като български национален празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кольо
преди 1 месец

Съпpyгата купи лeкаpcтвo, кoето тoва пpомени живoта ми и cпаси бpака ми, Ефeктът е пpосто бoмба: жeлязна epeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, яpки opгaзми и отнoво се чyвствам млaд и жeна ми е довoлнa. Toва е нов свят в сeкcа, cъжалявам cамо, че не съм го опитвал пpеди! Съвeтвaм всички да опитaт, наиcтина гoтино нещо, жeна ми кyпи тyк:---- https://use.my/meden

Откажи