Бивш министър посочи кой се страхува от съдебната реформа

Надежда Йорданова призна, че е знаела за част от фактите и обстоятелствата за оказвания натиск върху съдебната система

Бивш министър посочи кой се страхува от съдебната реформа | StandartNews.com

Източник: БНТ

Реформата в съдебната система продължава, а това води до изнервяне на хора, които са засегнати от процеса, смята депутатката от "Продължаваме промяната-Демократична България" и бивш правосъден министър Надежда Йорданова.

"Според мен стана ясна волята, че този път реформата ще бъде приключена докрай. Това изнерви определени хора. Според мен се прави опит за замитане на следи, за разчистване на сметки. В момента е изключително голяма отговорността както на съдебната власт, така и на нас политиците, на всички съдебни органи, всеки да си свърши работата", каза Йорданова пред БНТ.

"Това, което се случи последните дни илюстрира защо е необходима съдебната реформа и всъщност показва в един голям казус много от нещата и аргументите, за които говорихме. Съдебната реформа е в етап на случване. Ние винаги сме говорили, че измененията в Конституцията са първата стъпка, необходима за радикална съдебна реформа. Предстои ни да приемем новия закон за съдебната власт, измененията в процесуалните закони. Стана ясно и защо беше необходимо закриването на Специализирания съд и прокуратура. Бяхме осмивани, че това не е необходимо. Оказа се, че тази стъпка е била много важна, за да могат да се прекъснат зависимостите и тъмните мрежи в съдебната власт", допълни тя.

Надежда Йорданова призна, че е знаела за част от фактите и обстоятелствата за оказвания натиск върху съдебната система.

"За част от фактите и обстоятелствата знаех. Всеки един от системата е знаел частица от случващото се, но просто не е положил усилия. Предстои да видим защо. Заплахата срещу съдия Цариградска е известна от преди 4 години, но защо толкова дълго време не е имало енергично разследване. Беше много добре известно, че в Специализирания съд и прокуратура се злоупотребява със специалните разузнавателни средства. Защо не са предприети мерки, след като 47% от исканията за СРС са разрешавани", попита Йорданова.

Надежда Йорданова каза, че меморандумът, който ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС не е ултиматум, а следствие на последователната политика на коалицията. Тя каза още, че документът може да бъде обсъждан и не е краен вариант.

"Този документ, меморандумът не изчерпва всички елементи на управлението, той ще бъде придружен със законодателна програма и управленска програма, които до колкото ни е известно в Министерски съвет са във висока степен на готовност. Ние сме представили на колегите от ГЕРБ-СДС проект на меморандум, това е нашата позиция, нашето предложение", посочи Йорданова.

Депутатката коментира още, че персоналният състав на Министерския съвет след ротацията ще бъде по преценка на премиера Денков и вицепремиера Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
IRON
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи