Военният министър съобщи важна новина за въоръжаването на армията

Тази година бюджетът за отбрана е с 800 млн. лева по-голям, а догодина ще бъде с 800 млн. лева по-голям от сегашния

Военният министър съобщи важна новина за въоръжаването на армията | StandartNews.com

Нещата никога не се случват от днес за утре в областта на отбраната. Кабинетът има много ясна и последователна политика за укрепване на отбранителните способности и това включва много въпроси, включително осигуряване на необходимия бюджет. Това заяви в интервю за БНТ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му, има един план за нарастване на разходите още от 2018 г. и правителството следва твърдо този план: "И през тази година заложените разходи за отбрана, и за следващата година целта ще бъде достигната и надмината. Заложени са над 2 процента (2,5%) от брутния вътрешен продукт за отбрана и това ни дава възможност да инвестираме много сериозно и в хората, и във въоръжение и техника."

Той поясни, че тази година бюджетът за отбрана е с 800 млн. лева по-голям, а догодина ще бъде с 800 млн. лева по-голям от сегашния и допълни: "Имаме един много голям ръст на бюджета за отбрана, което ни дава много солидна основа за изграждане на отбраната на страната. С тези разходи се покриват трите големи проекта - за Военновъздушните сили (бойните самолети Ф-16 и Блок 70), за Военноморските сили (двата многофункционални патрулни кораба) и за Сухопътните войски (т. нар. проект "Страйкър")."

Тагарев добави още, че това са много големи проекти и макар, че в периода до 2032 г. ще има около 18 млрд. лева за инвестиции, а близо 9 млрд. от тях вече са заложени за тези три големи проекта.

През първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат първите бойни самолети. Двата кораба са в строеж, а единият вече е на вода и вторият е в напреднала фаза. Бронираните машини "Страйкър" трябва да започнат да постъпват от средата на 2025 г. И в едни кратки срокове ще видим Българската армия преобразена, каза още военният министър.

Тодор Тагарев потвърди, че е взето решение в Министерския съвет и е предложено на президента да издаде указ за нов втори мандат на адмирал Емил Ефтимов като началник на отбраната.

Той каза още, че към момента няма критики от президента по отношение на това, което се прави в областта на отбраната. За военната помощ за Украйна, Тагарев обясни, че тези над 100 БТР-а са били в МВР и не са използвани от десетилетия. Работи се по въпроса как ще бъдат транспортирани до Украйна - МО, МВР и Министерството на транспорта ще трябва да организират превоза на машините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай