Вигенин: Надяваме се на най-доброто, но се готвим и за най-лошото

Вигенин: Надяваме се на най-доброто, но се готвим и за най-лошото | StandartNews.com

Благоевград. "Опасявам се, че има значително охлаждане между Европейския съюз и Русия. Този ефект не може да ни подмине, защото сме част от ЕС, но засега мащабите са ограничени. Надяваме се, че с действията си Руската федерация ще даде шанс процесът да се върне назад и да нормализираме отношенията си. Нашата страна търси решения, а не виновни. Надяваме се на най-доброто, но се готвим и за най-лошото". Това каза в Благоевград външният министър Кристиан Вигенин. Той призна, че ако нещата се влошат, със сигурност ще бъдем засегнати, но целта ни е да не сме неподготвени.

"Готови сме да искаме не само компенсации, но и да се прегледат важни енергийни проекти и да се ускори финансирането им. Това е важно за най-зависимите от руския енергиен ресурс", каза министърът.

Вигенин приветства инициативата на президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник. Надява се, че на него ще се очертаят стъпките, които да предприеме България и ще се стигне до по-широко политическо съгласие. Според него няма място за партийно-политическо заиграване, а за обща национална позиция, която да отстоява и българския интерес.

Той увери, че България търси умерена и балансирана позиция и макар да е член на ЕС и НАТО, се съобразява с икономическите и човешките контакти между България и Русия. Уточни, че разминаването в момента е с ръководството на Руската федерация и ако има санкции, те ще са срещу него, а не срещу руския народ.

Според Вигенин и в петък Европейският съвет ще обсъжда и възможни икономически санкции срещу Русия, което сериозно притеснява българското правителство. "Смятам, че трябва да се мисли за ефекта от подобни санкции и внимателно да се преценят. Не бива санкциите да са цел. Желаният резултат може да се получи и с преки разговори между Русия и Украйна и това да доведе до успокояване на политическата ситуация и до гарантиране на сигурността. Вторият важен момент е доколко целенасочено е въвеждането на тези санкции и какъв е ефектът им върху Русия и Европейския съюз, тъй като ЕС не е единен субект. България ще е една от най-силно засегнатите. Ще се надяваме Европейският съюз да не бърза с нови санкции и ще разчитаме Руската федерация да се върне на полето на дипломацията", заключи Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай