Трима ще управляват ротационно столичния съвет. Изолираха ГЕРБ

Вили Лилков първи сяда в креслото на председател на СОС

Трима ще управляват ротационно столичния съвет. Изолираха ГЕРБ | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Днес от 11 часа кметът на София Васил Терзиев ще обсъжда план за развитие и управление с общинарите от ПП-ДБ, БСП, "Синя София" и "Има такъв народ". Планът предвижда изход за излизане от кризата в столицата, която вече трети месец е блокирана без председател на Столичния общински съвет.

Трима души да се сменят като председател на общинарите, предлага планът, който е подписан от Васил Терзиев и Борис Бонев от "Спаси София". Документът, с който "24 часа" разполага, предвижда начело на общинския съвет да се редуват Вили Лилков от "Синя София", Иван Таков от БСП и Борис Бонев от "Спаси София".

Първи начело на СОС трябва да бъде избран Лилков, като неговият мандат ще е до април 2024 г. Следващ начело на общинарите от май до август ще е социалистът Иван Таков. Борис Бонев трябва да е председател на СОС от септември до декември 2024 г. Всеки от тях се ангажира предварително да подаде оставка от поста председател на общинарите на последното заседание от месеца, в който изтича предварително уговореният му мандат, на следващо заседание се избира следващият по ред.

Направена е обаче уговорка, че тройната ротация може да бъде сменена с друг механизъм, ако в София бъде сформирана официална управленска коалиция.

На пропорционален принцип формациите, които подпишат предложения План за управление и развитие ще си разпределят и председателските места в комисиите на СОС. Заместник-шефовете на общинския съвет обаче ще се излъчат от всички политически фракции в него. Пак всички формации на пропорционален принцип ще излъчат свои хора в надзорните съвети.

Планът на Терзиев и Бонев, който според общинари е съгласуван вече с централите на "Продължаваме промяната" и ДБ, предвижда и сформиране на работни групи за промяна в правилата на общинския съвет и за работа с депутатите и правителството.

Една от първите задачи на общинския съвет, ако бъде отблокирана работата му според направените предложения, ще бъде да приеме план за реформи. В него ще са включени бюджетът на столицата за 2024 г., новата структура на администрацията на Столичната община, промени в приоритетни наредби за транспорта и движението на автомобили, одит на големите общински фирми като "Топлофикация", "Софийски имоти", транспорта и др.

"Предвид продължаващия вече трети месец блокаж на работата на Столичния общински съвет, необходимостта от решаване на натрупалите се проблеми на администрацията на Столичната община, както и завръщане на политическото представителство на

гражданите в местното самоуправление, този План за управление и реформи е подадена ръка от наша страна. Благодарим за съдействието и предложенията от страна на колегите от останалите политически формации, част от които бяха включени в това предложение. Смятаме, че това е честен и балансиран вариант за взаимно сътрудничество в полза на града и софиянци и още веднъж изразяваме нашата готовност за бързо и разумно превъзмогване на създалата се политическа ситуация", пишат Терзиев и Бонев в поканата си до БСП, "Синя София" и ИТН за среща.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай