Сарафов: Тефтерчето е само част от пъзела

Сарафов: Тефтерчето е само част от пъзела | StandartNews.com

София. "Тефтерчето е само част от пъзела, с останалите доказателства то сглобява общата картинка на злоупотреба със служебно положение." Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по повод данните за вече отстранения от поста си председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов в ефира на бТВ. 

"Ние вече имахме досъдебно производство, в прокуратурата имаше сигнали за нередности в тази комисия, още Тодор Коларов съобщи за това, Емил Димитров, бившия депутат от ГЕРБ, също ни каза, когато напускаше", разкри Борислав Сарафов. "Самият г-н Златанов призна пред всички българи, че той го е писал и има авторски права", припомни прокурорът. Той все още нямаше информация дали е разгледано от съда отстраняването му от длъжност. Докато течеше разговорът, излезе информация, че Филип Златанов е официално отстранен от длъжност

Водещите споменаха информацията, че Искра Фидосова напуска парламента и изпълнителната комисия на ГЕРБ. "Вероятно някой се е разпознал в инициалите", коментира обвинителят.

Сарафов изтъкна принципите на прозрачност, които прокуратурата спазва в своята работа. "Считаме, че обществото има право да знае, затова го показахме, прокуратурата не бива да работи на тъмно", каза той.

"Всеки, който е работен в тази комисия и има данни, че неговата преписка е манипулирана по някакъв начин, трябва да бъде извикан на разпит. Няма никаква драма да разпитаме и президента Плевнелиев, може да излезе, че той е бил жертва на неправомерните действия на Златанов и тази комисия. Той самият каза, че дори не е бил уведомен за решението на комисията", каза Сарафов. 

В понеделник ще бъде внесен обвинителният акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

по случая с неразрешените от него СРС-та. "Формирано е убеждението на прокурора, че Цветан Цветанов е извършил престъпление", каза Сарафов. По делото срещу Цветанов относно служба СДОТО в качеството му на министър, разследването продължава. "Имаме намерение да приключим разследването срещу Цветанов до есента. Обвинителен акт ще бъде внесен само срещу този, чиято вина е доказана по неоспорим начин", каза обвинителят.

"Главният прокурор и заместниците му не решават нито едно дело в държавата, делата се решават от наблюдаващите прокурори според доказателствата и вътрешните им убеждения", посочи Сарафов. 

Запитан за случая с откритите бюлетини в Костинброд, прокурорът отговори: "Със сигурност това дело ще приключи с обвинителен акт, вероятно в ранната есен. В момента се прави заключение по експертизата на печатарската машина. Доказателствата водят натам, че някой ще бъде привлечен като обвиняем." Той защити позицията на прокуратурата да направи разкритията въпреки деня за размисъл. "Това е политическо говорене. Прокуратурата не може да подбира моментите кога да работи, ние не можем да изчакваме дадено политическо събитие да мине и тогава да работим. И сега има политически събития, протести, контрапротести, ако е така, това означава прокуратурата да спре да работи и кой знае още колко да не работи, докато минат политическите събития."

Във връзка с годишнината от атентата в Сарафово, прокурорът призова към търпение. "Колегите от ФБР казват, че такива дела се водят с години. Но ако извършителят бъде разкрит, това ще покаже безусловната наказуемост на такива деяния. Изпратили сме няколко съдебни поръчки до Ливан, в които се крие ключът към разкриването на извършителя", информира Сарафов. Той определи като съвпадение отстраняването на апелативния прокурор на Бургас в днешния ден. "Срещу него има образувано производство за длъжностни престъпления", обясни той. 

Заместник-главният прокурор коментира почти всички знакови дела лаконично, като подчерта, че решенията по тях се взимат от наблюдаващия прокурор за всяко дело. 

По повод поискания имунитет на двама депутати от ДПС, Сарафов каза: "Не делим депутатите по политически признак. Съветвам партиите да се замислят да правят по-сериозни проверки на хората, които издигат."

"Гаранция за нашата обективност е именно прозрачността и публичността на нашата работа", заключи Борислав Сарафов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай