Четвъртък,

Обвиниха шефа на комисията за конфликт на интереси

От: Failed to load user -
Обвиниха шефа на комисията за конфликт на интереси
A
A
A

София. "Председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е изпълнявал директиви за определени преписки", каза на пресконференция заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, предаде Фокус.

Вчера следобед председателят на комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е привлечен като обвиняем по чл. 282 по НК – длъжностно престъпление. Сред част от констатираните нарушения са - неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките.

По думите на Сарафов - става дума за манипулиране на тези преписки. Сарафов посочи, че са иззети комютърно-информационна техника, компютърът на обвиняемия и един „много интересен" бележник.

Председателят на Комисията за преотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов получавал директиви за хода на определени преписки.

"Тези директиви той записва в своя бележник, който сме иззели, и ще ви представим. Той беше намерен в бюрото му. Златанов изпълнява дадената му директива – удар, отлагане във времето, забавяне, дори укриване на преписки", каза Сарафов.

Прокуратурата е установила кой е давал "директивите" на председателя на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, но към момента не може да го съобщи.

"Голяма част от имената и абревиатурите от бележника не фигурират в изпратения от комисията до прокуратурата списък. Взимаме преписките, след това проследяваме движението им по дата, за да проверим дали така, както е отразявал в своя тефтер, това се е реализирало, каза още Сарафов. Ще проверяваме в публичните регистри всички решения. Ще съпоставим с всички други доказателства, както и свидетелските показания, които имаме по делото. Ще бъдат разпитани всички лица, които са споменати в тефтера", каза Борислав Сарафов.

"Явно ролята на И.Ф. е водеща. Една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще бъде - дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев. Прокуратурата няма да проверява същината на решенията, а дали са вземани под влияние или - забавяни, обясниха прокурорите. Чака ни една огромна работа по делото" добави Сарафов.

Заместник-градският прокурор Роман Василев отказа да посочи, по каква причина е започнало делото и какъв е бил източникът.

Тефтерът на Филип Златанов е открит при обиските, извършени в домовете на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Сарафов посочи, че не са знаели за тефтера, преди да направят обиск. Той потвърди, че всичко това изглежда като търговия с влияние. Той посочи, че тези механизми са и възможност за упражняване на натиск.

На пресконференцията бяха показани бележки от бележника, в които фигурира и името на президента Росен Плевнелиев. "Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно", пише в бележника.

Ето и част от записките в тефтера на Филип Златанов:

Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата – следва фин. Одит. Д-р на фин. Одит. ИФ ще го оправи";„Разговор с Дянов по повод Димана Ранкова – нормално поведение";

Не е среща с Фидосова ->

"Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ".

„В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието - > Решение за прекратяване на Плевнелиев";

„Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет";

"Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговорят дружествата";

"Илич Томински – да се удари";

"Е. Димитров – внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ";

"Ок – Првзидента – нека си стоят, да се гледа всичко";

"Е. Димитров – не се бърза за цигарите";

Какво да правим с Ранкова и Президента;

Румен Арнаудов да се оправи;

Дела – Венета Марковска;

Апост. Апостолов – важно е, ако дойде;

Ап. Ап. не е човек на ИФ;

На 7 ноември от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат от проверката с/у Ранкова. Да дам на ИФ (Делата) – 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.112012 г. – списъка е при ИФ;

Комисията на Яне Янев и гледала на заседание въпроса за Вяра Петрова;

Двама депутати - за глоба от Бойо Великов – санкция;

Н. Зеленогорски – да се удари – става приоритет;

Гугушева – готова за прекратяване;

ВСС се е произнесъл, че е чиста?;

Решенията за Ранкова и президента все още не съм ги пуснал – другата седмица ще се коментира;

Да се изкарат хората от улиците – 19.02;

ДКЕВР – бързо!!!;

Незабравка Стоева, Ситнилска;

Е. Димитров – стоп;

Цеков ни е казал, че няма правомощия;

Надзорника на касата – нито по определяне на цените, нито по скл. договори;

За Ранкова във вторник;

Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ);

Вяра Петрова -> м.д. да се удари;

Относно ЦИК – дали са лица, заемащи публична длъжност;

Вече се прави проверка на кабинета (служебния);

Семерджиев е ударен;

Продължават проблемите със съда;

Имаме проблеми с ВСС;

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички