Президентът излезе със становище за скандала с бележника

Президентът излезе със становище за скандала с бележника | StandartNews.com

София. Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев публикува съобщение във връзка с данните, изнесени на пресконференцията на прокуратурата за споменаване на неговото име в мистериозния бележник на Филип Златанов. Шефът на комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е с повдигнато обвинение за длъжностно престъпление по чл. 228 от Наказаталния кодекс. Президентът иска публично оповестяване на цялата преписка, за да се избегнат спекулациите.

Публикуваме текста на съобщението на Прессекретариата на държавния глава без съкращения:

Със свое официално писмо от 19.09.2012 г. във връзка с постъпил сигнал председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е поискал от Президента на Републиката Росен Плевнелиев да представи на Комисията доказателства, от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. В отговор на Комисията с писмо с изх. № 37-00-36 от 21.09.2012 г. Президентът е представил доказателства, че в законоустановения срок е предприел всички необходими действия за освобождаването му от тези дружества. Г-н Плевнелиев е предоставил всички поискани му от Комисията документи, независимо, че те са публични и достъпни на интернет страницата на Търговския регистър.

До този момент Президентът не е официално уведомен за решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Всеки гражданин може сам да се убеди, че Президентът няма участия в търговски дружества и няма конфликт на интереси, тъй като цялата информация за минали участия във фирми е публична от първия ден, в който Росен Плевнелиев е в политиката.

Държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай