Събота,

Почитат паметта на жертвите в Сарафово

От: Администратор -
Почитат паметта на жертвите в Сарафово
A
A
A

Бургас. На летище "Сарафово" се провежда възпоменателна церемония в памет на жертвите на терористичния атентат от 18 юли 2012 г. Загиналите петима израелски граждани и българинът Мустафа Кьосов бяха почетени с минута мълчание в 17.00 ч. Мемориал в памет на загиналите при терористичния атентат бе открит на бургаското летище от кмета на Бургас Димитър Николов и посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз веднага след края на възпоменателната церемония.

Министър-председателят Пламен Орешарски произнесе слово. "Една година след ужасяващия атентат спомените на това място са по-ясни от всякога, но също така е ясно, че тероризмът няма оправдание." Премиерът заяви, че никоя кауза, била тя религиозна, национална, политическа или лична, не може да оправдае подобен акт. 

Премиерът изрази своята и на неговите сънародници съпричастност към болката на близките на жертвите, както и олидарността си с мъката на израелския народ. „На днешния ден мислите и молитвите ни са със семействата на жертвите от атентата тук, в Сарафово", отбеляза г-н Орешарски.

Министър-председателят изтъкна, че от векове в България мирно съжителстват различни етноси и вероизповедания. „Нашето общество е толерантно и демократично и като държава-член на Европейския съюз ние защитаваме ревностно правата и фундаменталните свободи на гражданите", добави Орешарски. Той изтъкна, че за съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма. „Вярвам, че единствената възможност, която имаме като демократични общества, е да се обединим и заедно да се борим", категоричен беше министър-председателят.

Премиерът Орешарски благодари на съюзниците, които от самото начало оказват ценно съдействие в разследването на атентата. Той подчерта, че партньорските служби на държавите-членки на ЕС, САЩ, Израел, Австралия, Канада и не на последно място на Ливан имат сериозен принос в работата по разкриването на подбудителите и извършителите на този терористичен акт. „Смятам за важно, че ЕС работи за консенсусно решение, което да позволи от една страна включването в списъка на терористичните организации на военното крило на Хизбула, от друга страна - да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан", каза Орешарски.

Премиерът изтъкна, че терористичният акт не е повлиял на приятелските отношения между България и Израел. „Нещо повече – смятам, че той обедини усилията на двете страни за още по-ползотворно сътрудничество", добави той. Орешарски изрази удовлетвореността си от съдействието на израелската страна по разследването и благодари за проведените обучения и обмена на полезни практики, свързани с превенцията и противодействието на терористичните атаки.

„В заключение отново ще се върна към трагедията преди година. Вярвам, че най- тежките изпитания ни носят повече сила и повече мъдрост. В днешния ден, когато отбелязваме 176 години от рождението на Васил Левски – Апостола на свободата, ще припомня думите му, които и днес трябва ясно да чуваме – братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност", каза министър-председателят.

Церемонията приключи след откриването на мемориала с изпълнението на химните на България и Израел. Мемориалът ще пази паметта на загиналите при атентата на бургаското летище.

Автор на паметника е Ами Атиас, статуята е дарение, каза посланикът на Израел. Монументът представлява шест колони с пет еврейски звезди за израелските жертви и полумесец за загиналия български шофьор, който е мюсюлманин. Близки на загиналите поднесоха цветя в тяхна памет. Официалните лица и техните представители поднесоха цветя от името на институциите.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички