С детелини до урните

С детелини до урните | StandartNews.com

Многобройни сте, но само с три листа, е любима песен на червения кандидат за Кула Николай Ненов

Предизборната кампания върви с пълна сила. Кандидатите за кметове и общински съветници не спират да обикалят, да ни засипват с обещания, да отчитат какво са свършили. Освен на чар, силни аргументи и видими резултати много от мераклиите да станат общинари разчитат и на късмета си, за да спечелят изборите. По време на срещите с избиратели те не се разделят със своите талисмани. Признават, че ще ги носят и в деня на вота.

Детелина Николова е кандидат за кмет на Добрич за четвърти мандат. Нейният талисман съвпада с името й. В предизборната кампания късмет й носи четирилистна детелина. Кандидатът на ГЕРБ и настоящ градоначалник държи растението си на бюрото си. Освен поверието, че носи щастие, Николова намира и още една символика - това, че късметлийското растение е с четири листенца и тя е кандидат за четвърти мандат.

Николай Ненов - кандидатът за кмет на Кула, родния град на соцлидера Михаил Миков, се придържа към традицията. Негов талисман също е четирилистната детелина. "Носи щастие, от малък съм учен така", споделя той. Първата детелинка му подарила неговата баба. "Тя гледаше животни, намери я на една поляна и ми я подари. Дълго време беше с мен - от ученик, та докато завърша казармата. Стоеше във военната ми книжка", разказва Ненов. После се скъсала и се наложило сам да си потърси. Открил детелина на пикник край родната Кула. Носи я при личните документи, макар и вече да е силно пострадала от годините. "Когато нещо не ми върви и я погледна, вярвам, че ще ми потръгне", казва социалистът. Затова и не е случайно, че любимата му песен е "Детелини" на Лили Иванова.

За жалост детелинката няма да присъства на предизборния му плакат. БСП има строги изисквания към символите, за да бъде единна кампанията.

"Аз не съм суеверен и затова нямам талисман. Не смятам, че кметът на Сливен трябва да разчита на талисман в ежедневната си работа", казва кандидатът за кмет на ГЕРБ в града Стефан Радев. "Четирилистна детелина няма да докара инвестиции, няма да повиши доходите и няма да осигури растеж. Единствено усилията на местната власт, стратегическата работа и правилните приоритети ще помогнат на Сливен да поеме по нов път", допълва той. Икономистът смята, че амулетите, камъчетата и мускалчетата не решават изборите. "Аз искам да бъда избран за кмет заради визията си, заради посланията към хората", каза още кандидатът на ГЕРБ.

Талисман няма и червеният претендент за кметския стол в Смолян Стефан Сабрутев. Въпреки това преди години е носил кръстче на верижка, което му е носило късмет. Сега търси сили в две малки икони, които винаги стоят на бюрото му - на Света Богородица, подарена от негов бизнес партньор, и на св. Стефан, светеца с неговото име, подарена от сина му за откриване на нов супермаркет. Сабрутев се занимава с търговия със строителни материали. На стената му пък е закачена голяма икона на Исус Христос, подарена от Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит. Това изображение е подарък заради спомоществувателството на Сабрутев при строителството на повечето храмове в Смолянско. Вчера например червеният кандидат за кмет е обещал помощ за новостроящия се храм в село Загражден. Той ще достави безвъзмездно материали за изграждане на покрива на най-новата църква в областта.

Фарът става талисман на Чавдар Трифонов

На 39-ия си рожден ден, на 13 август миналата година, настоящият кандидат-кмет на Варна от "Реформатори и Патриоти" Чавдар Трифонов получава като подарък малък сувенир на фар. Подарява му го възрастен мъж от Аспарухово - един от хората, на които Трифонов като председател на сдружение "Възход за Варна" помага след наводнението миналия юни. Пожеланието, което получава с фара, е: "Бъди светлина за обкръжаващите те хора, също като този морски фар! Бъди добрият пример, който променя живота, мирогледа и съдбата на околните!". От тогава този малък и скромен сувенир стои в офиса на Чавдар Трифонов, а година по-късно става символ на кандидаткметската му кампания. "Убеден съм, че нещо, което е подарено с толкова искреност и заредено с добра енергия, носи много късмет", казва Трифонов.

"Моите талисмани са двете ми деца", признава пък кандидатът на РБ за кмет на Добрич Йордан Йорданов. Преди ден - точно на 1 октомври, дъщеря му Даниела навършила три години. Синът му Тошко, който носи името на двамата си дядовци - и двамата Тошковци, е още бебе - едва на 6 месеца. "Семейството ми е важно и това визуализира моята отдаденост към града", обясни младият политик. Затова фамилната снимка присъства на един от флайърите, с които ще агитира съгражданите си, за да гласуват за него.

Кръстче пази Трендафил Величков

Кръстче от Светата обител "Св. Иван Рилски" е непрекъснато с кандидата за кмет на Пазарджик Трендафил Величков. Преди много години си го е харесал от Рилския манастир и оттогава не го сваля. Пак отдавна с него е и иконка от катедралния храм на пазарджишката катедрала "Успение на Пресвета Богородица". Величков е с тамошни корени, припомнят близките му. И затова в момента лесно поставя аргументите си за бъдещето на града пред симпатизанти и членове на АБВ. Докато признава за сребърния кръст от Рилския манастир обаче, кандидатът за кмет допълва, че най-големият му късмет в живота е половинката му Десислава.

Кръстче от Светата обител "Св. Иван Рилски" е непрекъснато с кандидата за кмет на Пазарджик Трендафил Величков. Преди много години си го е харесал от Рилския манастир и оттогава не го сваля. Пак отдавна с него е и иконка от катедралния храм на пазарджишката катедрала "Успение на Пресвета Богородица". Величков е с тамошни корени, припомнят близките му. И затова в момента лесно поставя аргументите си за бъдещето на града пред симпатизанти и членове на АБВ. Докато признава за сребърния кръст от Рилския манастир обаче, кандидатът за кмет допълва, че най-големият му късмет в живота е половинката му Десислава.

Страхил вярва в магията на конете

Героят от блокадата на парламента. Така наричаха в кулоарите на 42-то народно събрание Страхил Ангелов. В момента острието е кандидат за кмет на София от "Движение Напред, България". Още като депутат от БСП обаче Ангелов се прочу със спасителната евакуация на 4 депутатки в нощта на белия автобус. Малката подробност е, че Ангелов не е бил в парламента по това време, а отива специално там. "Звъннаха ми колеги, бях при конете си, но оставих всичко и отидох", беше разказал тогава Ангелов. От години Страхил е професионален състезател жокей, картотекиран е в тежкия клас и у нас, и в съседна Гърция. Откакто се помня, съм в конните бази, признава Ангелов. И допълва: "Конете са магия, хората на хиподрума се разбират и без думи за разлика от тези, които стоят в парламента или местните общински съвети".

Богородица бди над красивата Силвия

Кандидатът на НФСБ за кмет на София Силвия Трендафилова твърди, че няма талисман, защото не е суеверна. "Няма конкретен предмет, който да считам, че ми носи късмет и ако не го нося, няма да ми върви", казва журналистката. Въпреки това от 10 години е неразделна с малка Богородичка - ювелирно изработено бижу, което не сваля от врата си. "Образът е много одухотворен. Не я считам за талисман, но наистина я смятам за ценна", признава Трендафилова. Като човек, който сам кове щастието си, тя лично си е купила медальона - от Москва. "Държа да подчертая, че изображението е православно. За мен това е много важно", подчертава тя. С ценното украшение се е снимала и на предизборния плакат. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай