Радев се оглежда за служебен премиер. 10 души имат право

Диана Ковачева излиза от играта заради новия си пост в Европа

Президентът Румен Радев започна да се оглежда за служебен премиер, след като днес ГЕРБ удари по масата и обяви на „Продължаваме промяната – Демократична България”, че повече няма да търпи извиването на ръце. След като отстъпихме за министерствата на отбраната и енергетиката, ПП-ДБ поставиха нови условия – смяна на вътрешния министър, разкри на брифинг Мария Габриел. И обяви, че утре ще подаде до председателя на НС декларация, с която се отказва от номинацията за премиер. Отиваме на избори, отсече Габриел и категорично заяви, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.

ВИЖ ОЩЕ: Край! Габриел отсече: Отиваме на избори (Видео)

Ако третият мандат дойде в ДПС, ще го върнем, каза малко по-късно лидерът на ДПС Делян Пеевски и обяви, че за Движението този парламент е изчерпан.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство

В края на деня Николай Денков го удари на молба и в извънредно обръщение помоли ГЕРБ да не развалят сглобката и да продължат властта. Отговор НЕ му даде пиарът на ГЕРБ и отговорник за структурите Никола Николов.

ВИЖ ОЩЕ: Денков с извънредно обръщение! Удари го на молба

10 души имат право да бъдат служебен премиер, гласят поправките в Конституцията направени от това народно събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Ответен удар! ГЕРБ със светкавична реакция

Президентът Румен Радев има право да възложи властта на председателя на НС Росен Желязков, гуверньора на БНБ Димитър Радев, подуправителите на БНБ Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, омбудсмана Диана Ковачева, заместничката й Елена Чернева-Маркова, шефа на Сметната палата Димитър Главчев или заместниците му Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров.

Диана Ковачева обаче бе избрана за българския съдия в Страсбург и съвсем скоро тя трябва да заеме новата си позиция. На мястото й ще заеме Елена Маркова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай