Радев с първи коментар! Ще освободи ли шефа на ДАНС

Той благодари на всички граждани, които са излезли и са гласували

Радев с първи коментар! Ще освободи ли шефа на ДАНС | StandartNews.com

Източник: БНТ

Президентът Румен Радев обяви, че ще се запознае с представените аргументи относно искането на премиера Николай Денков за предсрочно освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

"Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в "онзи запис", те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него", заяви Радев.

Президентът добави, че е чул внимателно изявлението на премиера Денков от петък вечерта и допълни, че в закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на агенцията и сред тях, по думите на Радев, не фигурира липса на доверие от страна на Денков.

"По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие", добави Радев.

Радев отхвърли и обвиненията, че Пламен Тончев е политически пристрастен.

 „Това, че когато на председателя на ДАНС му се задава въпрос на изслушване в парламента и той излага факти - откога излагането на истината е политическо говорене? Освен това, някои неща в изявлението на министър-председателя са смущаващи. Например това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести на енергетиците. За мен това е неразбиране на ролите и задачите на ДАНС. Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи и основателни социални искания и протести. Също така, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник-министъра на електронното управление. Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите? Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо че на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС. И да не забравяме, че ДАНС е информационна контра разузнавателна агенция, тя е предоставила информации. Оттук нататък интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея именно доведе до този скандал”, каза президентът.

 „Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са 1, 3 или 70 на куп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия”, заяви Радев.

Той благодари на всички граждани, които са излезли и са гласували. Президентът поздрави всички нови кметове и общински съветници с победата.

"Всеки нов кмет идва с очакването за промени към и това за по-добро, но това е голяма отговорност", заяви държавният глава.

"Местната власт ще трябва да се справи с последствията от ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност", допълни Радев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай