Радев към служебните министри: Разкрийте истината

Служебният премиер Стефан Янев вече пристигна в президенството

Радев към служебните министри: Разкрийте истината | StandartNews.com

Управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост. Това каза президентът Румен Радев, представяйки служебния кабинет, който ще управлява страната в следващите два месеца.

ВИЖ ОЩЕ: Новият премиер: Почтеност. Ще работим за бизнеса

Досегашното правителство абдикира от отговорност и не внесе актуализацията на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите и медиците. Вие, уважаеми министри, трябва да положите максимални усилия за върнете доверието им, заръча на екипа Радев. И настоя служебните министри да „въведат ред в хаоса с ваксинацията” и „да вземат тежкото решение за плана за възстановяване и развитие.”.

ВИЖ ОЩЕ: Кабинетът Радев: Ревизия, обрат и 2 реверанса

Макар и кратък, животът на 45-ият парламент не бе напразен, остана като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията, заяви в началото на словото си в Гербова зала държавният глава.

ВИЖ ОЩЕ: Първа снимка на служебния кабинет

„От днес назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново редовно правителство, което надявам се да бъде излъчено от следващото 46-о Народно събрание след насрочените от избори на 11 юли“, каза Радев.

По думите му 45-ият парламент е бил белязан с много емоции. „Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“, подчерта президентът. Според него това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

ВИЖ ОЩЕ: Политолог каза посланията на служебния кабинет

Разкрийте истината за състоянието на държавата, заръча още президентът на министрите си. И обяви война на купения вот. "В тази обстановка пред този кабинет стоят важни задачи - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да проведе честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истината за предишното управление, доколкото е възможно в рамките на 2 месеца. Изминалото правителство изцеди хазната.", каза държавният глава.

„Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, както и политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство. Личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“, каза президентът.

„Нещо повече – оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от разни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България“, заяви държавният глава.

Радев изтъкна, че предстоят "тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото".

„В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата; да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот; да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“, каза президентът.

„Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборна харчове. Абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса“, допълни той.

Радев се обърна към новите министри с думите: „Вие ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинацията, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост.“

По думите му планът е бил изработен без ясни публични критерии от предишното правителство, което е отказало да го внесе в европейските институции.

Той поздрави служебните министри за куража да поемат отговорностите в тази изключително сложна обстановка и заяви, че вярва в подкрепата на българското общество, което е показало, че не иска да живее постарому.

Държавният глава представи поименно министрите от служебния кабинет с кратка биография за тях, след което те се заклеха и позираха за обща снимка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай