Кабинетът Радев: Ревизия, обрат и 2 реверанса

Кои са новите служебни министри

Кабинетът Радев: Ревизия, обрат и 2 реверанса | StandartNews.com

Генералски пагони под премиерския костюм. Това е единственото общо нещо между служебния кабинет на Радев и окончателно отиващото си утре правителство № 3 на Бойко Борисов. Министър-председателят Стефан Янев е бригаден генерал, но за разлика от генерала Борисов е  един от най-тачените натовци у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Ето го служебния кабинет. Радев го назначи

По едно и също време днес и ГЕРБ, и Радев отправиха послания към евроатлантическите партньори на страната ни. Но докато Борисов просто сложи ястреба Митов в ръководството на партията, Радев постави натовец начело на държавата. Геополитическият ни курсът в следващите два месеца не подлежи на съмнение.

Пълна противоположност. Това  е търсеният от Радев ефект със служебния кабинет. Докато силовият вицепремиер на Борисов Красимир Каракачанов гледаше към САЩ и модернизацията на армията ни, погледът на силовия вицепремиер на Радев – Бойко Рашков, е обърнат навътре към бакиите в държавата. Няма съмнение, че ревизията „Манолова” ще продължи под негово ръководство.  

Самото влизане в кабинета и то на вицепремиерски пост на специалиста по управление на социални кризи Гълъб Донев говори, че социалната политика в помощ на пострадалите от пандемията ще е приоритет на служебния кабинет. Още повече, че именно Донев бе човекът, който въведе еднодневните трудови договори.

Рамо за бизнеса и повече харчене в кризата като спасение за всички е кредото на третия вицепремиер Атанас Пеканов, който ще управлява европейските пари. С включването му в екипа Радев дава знак, че държавата ни все пак ще иска от Брюксел промени в Плана за възстановяване и развитие. Това се потвърждава и от факта, че в служебното правителство влезе още един експерт, участвал в разработването на алтернативния План за възстановяване на Румен Радев. Асен Василев ще е министър на финансите. Триото Донев-Пеканов-Василев е много висока заявка за начало на провеждане на политики за икономически растеж.

Към него се добавят още две имена от икономическия екип на служебното правителство, за които приоритет са иновациите – основа на проектите, които ще се финансират по Плана. В транспорта влиза Георги Тодоров, който пенсионира аналоговата телевизия и въведе цифровизацията. Икономиката е в ръцете на Кирил Петков от Харвард, който определя себе си като „сериен предприемач”.

Като пълен контрапункт на Десислава Танева, в земеделието влиза доказания професионалист проф. Христо Бозуков. Той бе човекът, който скочи срещу бонусите и космическите заплати в министерството и детронира шефа на Фонд „Земеделие” Румен Порожанов.

Цената на тока, газа и услугите в полза на хората вече ще са приоритет. Защото в министерството на енергетиката стъпва Андрей Живков. Експертът по тока е работил в ЧЕЗ и чудесно знае каква политика по цените да отстоява пред електоразпределителните дружества.

На фона на сложните геополитически отношения, в които България е на кръстопът между САЩ и Русия само опитен дипломат като Георги Панайотов е гаранция за защита на националните ни интереси. Още повече, че макар и възпитаник на МГИМО, Москва, той от години работи с НАТО и се ползва с огромно уважение от Алианса.

Другият ключов пост за външната ни политика – дипломат № 1, също е поверен на руски възпитаник. Но с подчертана европейска ориентация. Светлан Стоев ще отговаря за сложния баланс ЕС-България-Русия. И на този фон – Турция. Стоев определено има опит за това, тъй като още през 1992-93 година е бил референт за Турция.

Обрат в здравната политика вещае изборът на д-р Стойчо Кацаров. Той е една от големите изненади в кабинета на Радев. До последно се смяташе, че в служебния екип влиза брат му – именитият хирург от ВМА проф. Крум Кацаров. Но включването на Стойчо Кацаров в отбора е знак, че служебното правителство ще поиска нов модел на финансиране на здравеопазването у нас. Д-р Кацаров е привърженик на демонополизацията на здравната каса. Ревизия може да се очаква и на санирането. Защото Радев назначи за служебен министър на регионалното развитие един от големите критици на програмата – Виолета  Комитова. Тя бе зам.-регионален министър в екипа на проф. Огнян Герджиков и оттогава до днес е изказвала много обструкции по начина на раздаването на пари за саниране.

Повторното включване на Николай Денков, който бе служебен министър за образованието и в първия екип, назначен от Румен Радев, означава, че акцент в приоритетите на ведомството ще стане отново висшето образование и науката. Въпросът за финансирането на вузовете със сигурност ще бъде поставен на масата, както и европейските пари за научните колективи и БАН у нас.

Два политически реверанса направи Румен Радев със служебния кабинет. Първият е към БСП с включването на експерта по теория на правото Янаки Стоилов. Противно на очакванията, той не е просто професионалист, близък до партията, а член на ръководството й. За него Радев се съобрази с условието на БСП участниците в служебното правителство да са одобрени от пленума, макар и на подпис.

Вторият реверанс е към партиите на протеста и градската десница. Проф. Велислав Минеков влиза в културата. Знаковият противник на Вежди Рашидов вещае коренна промяна в стила на управление на културата. С двойния си политически ход Радев отсега очерта много широко ветрило за президентските избори в края на годината.

Продължение на ревизията на Мая Манолова се очаква в екологията, където в министерския стол сяда експертът по водите Асен Личев. Той със сигурност ще прочете пълната документация, събрана от комисията по ревизията покрай изслушването на министъра на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова и шефа на ВиК холдинга Иван Иванов.

Тежката задача да върне руските туристи в България се пада на доц. Стела Банкова. Тя има опит в министерството, браншът я харесва.А в спорта Андрей Кузманов, който е европейски медалист по модерен петобой, се очаква да заложи на олимпийската подготовка на спортистите ни. Със служебния кабинет Радев вдигна летвата. В екипа му отново 1/3 са учени – професори и доценти. Основната им цел е да подготвят изборите. А политическата – да покажат различната власт. Имат два месеца за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай