Промените в Конституцията: Няма вече господар на всеки прокурор

Прокурорите ще могат да решават делата съобразно своята професионална позиция, мнение и съвест

Промените в Конституцията: Няма вече господар на всеки прокурор | StandartNews.com

Източник: бТВ

Най-решителната стъпка, която правим с тези промени, е главният прокурор вече да не е всесилен. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването „Лице в лице“ по бТВ за промените в Конституцията, които депутатите гласуваха на второ четене.

Той обясни, че образно казано главният прокурор вече няма да бъде „господар на всеки прокурор на държавата“, а ще е „лицето на прокуратурата“. Главният прокурор ще представлява прокуратурата, но ще ръководи само Върховната прокуратура, допълни Славов.

Отделните прокурори ще имат много по-голяма свобода, заяви министърът. По думите му прокурорите ще могат да решават делата съобразно своята професионална позиция, мнение и съвест.

Запазва се правомощието главният прокурор да дава общи методически указания, каза още правосъдният министър и поясни, че това са правилата за разследване, върху които ще има съдебен контрол. „Върховната прокуратура ще решава по кои дела има нужда от такива указания и правила“, посочи Атанас Славов и обърна внимание, че ще се ограничи и ролята на прокуратурата извън наказателния процес, като тя ще участва само в дела със значим обществен интерес или с лица с нужда от специална закрила.

По повод приетите промени за депутати и министри, които могат да бъдат с двойно гражданство, Славов уточни, че предпочита да говорят вносителите на предложението, защото правосъдното министерство се фокусира върху съдебната част. „Целта е българските граждани, които дълги години са извън страната и вече са придобили и друго гражданство, да имат шанс да участват в политическия живот“, каза той и допълни, че най-ефективното участие е да можеш да избираш и да бъдеш избиран.

Според него отварянето към българските общности извън страната е важно и не бива да го подценяваме. Международният стандарт на Съвета на Европа, който е възпроизведен в тези норми, казва, че лицата с двойно гражданство трябва да имат и активно, и пасивно избирателно право. Атанас Славов посочи, че от Венецианската комисия е имало препоръка и за президента да бъде позволено двойното гражданство, но това не е било прието и обсъждано.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай