Политолог посочи ролята на ДПС като фактор при ротацията

Ролята на ДПС е на стабилизиращия фактор, това признаха Борисов и Кирил Петков

Политолог посочи ролята на ДПС като фактор при ротацията | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Движението за права и свободи (ДПС) има стабилизираща роля при преговорите за ротацията и не виждам причина тази роля да се промени. Това заяви пред БНР политологът Страхил Делийски.

"Политическите сили би трябвало да са готови за изборите през юни. Дали са готови за парламентарни избори? Струва ми се, че по косвени индикатори – социологични проучвания, действия на отделни участници, не са съвсем готови. Борисов още не е успял да овладее напълно партията си по линията на това да ги успокои, че всичко е наред по тази сглобка", обясни Делийски.

С изказването си от миналата седмица, че ротацията се отлага – със сигурност казва, че той има ключова роля за случването на тази ротация. Оттам нататък можем само да гадаем...

Ролята на ДПС е на стабилизиращия фактор, това признаха Борисов и Кирил Петков. И не виждам причини тази роля на ДПС да не продължи да бъде такава, дори в контекста на разговорите за ротация, посочи още политологът.

"Няма писани конституционни правила, които да регулират една сглобка. Това означава, че тя ще се случи по силата на неформалните, непублични отношения между участниците вътре. Те дори не са длъжни да ни казват, защо правят едно или друго нещо при ротацията. Защото основната идея на правителството и сглобката е тя да съществува", разкри Страхил Делийски.

Той коментира и спора за външното министерство: "Постът на външен министър винаги е важен, както и постът на всеки друг министър. В случая, да използваме народната дума "запълване", защото политологично понятие още не е измислено, все още политологията не е изучавала коалиционно-некоалиционни отношения."

Това запълване едва ли е функция на важността на този конкретен министерски пост, посочи той.

"Бяха изпуснати аргументи от ПП-ДБ и останахме с впечатление, че си представят този пост като общуване с международния свят. Не знам какви са истинските намерения. В традиционното разбиране на поста външен министър не е да позволява свободно общуване с външния свят", обясни политологът.

Според него цялата тази ситуация около това, как ще се случи размяната и останалото, "е резултатът на неформалния начин, по които трябва да се случат промените в управляващата коалиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Павел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи