По like-овете ще ги познаете

По like-овете ще ги познаете | StandartNews.com

Бойко коментира важните теми в мрежата, Кадиев смени парламентарната трибуна с Фейсбук
ДПС с кампания в интернет за популяризиране на платформата си сред имигрантите ни в Европа

Родните политици мерят рейтинг и в социалните мрежи. Ако допреди два мандата време профилите им във Facebook и Twitter бяха рядкост, днес лидерите на политическите партии присъстват непрекъснато в интернет. Когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи свой акаунт във Фейсбук миналата година, събитието се превърна в новина номер 1. Очаквано Генерала събра за дни хиляди приятели, а днес профилът му се следва от близо 41 114 души. Не липсваха и хакерски атаки на два пъти, но проблемът бе отстранен. Борисов публикува снимки от срещи с избиратели, кампании на ГЕРБ (като последната за помощ на пострадалите от наводнения), видео. Често коментар на Борисов по важна за деня тема се появява първо точно във Фейсбук профила му. Преди да влезе в мрежата, лидерът на ГЕРБ имаше десетки фалшиви профили. Ментетата обаче бяха буквално изтикани в ъгъла след регистрацията на официалния. Борисов поддържа и страница във Фейсбук, която е с близо 200 000 лайка. Далеч по-малко, с 4401 харесвания в социалната мрежа е дясната ръка на Генерала - Цветан Цветанов. И докато за Борисов и Цветанов е спорно дали винаги са точно те на линия, а не някой от пиар експертите на партията, то водачката на листата за 24 МИР в столицата Румяна Бъчварова обича да изразява личното си мнение в мрежата. Тя е особено активна по темите на деня. Обикновено освен обичайните статии от различни интернет издания по даден казус, Бъчварова обича да пуска и песни, които харесва. Бившата шефка на кабинета на премиера Бойко Борисов има над 2000 приятели в социалната мрежа, но това са хора, които се подбират внимателно. Цвета Караянчева, Красен Кралев, който е трети във варненската листа на ГЕРБ, Лиляна Павлова - водачката край морето, също се радват на много последователи в мрежата.

Червените остриета на "Позитано" 20 също се радват на популярност в мрежата. Едни от първите профили във Фейсбук навремето бяха тези на Кристиан Вигенин и Деница Караджова. И двамата са били в сърцето на международния отдел на БСП и очаквано сред приятелите им са много от лидерите на социалистическите партии в ЕС. И Вигенин, и Караджова сами поддържат профилите си. Двамата публикуват както мнения по политически теми, така и ваканционни моменти. Лицето на опозицията в БСП Георги Кадиев ползва профила си във Фейсбук повече за работа. Както и колегата му от столичната организация Борис Цветков. Социалистите масово и смело използват трибуната на социалната мрежа като парламентарна. И поставят на дебати там законопроекти и предложения. Безспорно най-популярният профил във Фейсбук е този на соцлидера на европейските червени Сергей Станишев. Социалист номер 1 има и страница като президент на ПЕС. Червените фурии Мая Манолова и Корнелия Нинова се радват на фен клубове в интернет. Симпатизанти на огнените социалистки бяха направили фланелки с лика на Манолова, а Нинова получи признание с везан гоблен. Сред посещаваните профили във Фейсбук са тези на Антон Кутев, Илияна Йотова, Кирил Добрев и Драгомир Стойнев.

От години всички районни или общински организации на БСП поддържат профили и страници в социалните мрежи. Традиционният събор на червените на Бузлуджа също се появява като съобщение за събитие първо в социалната мрежа. Наскоро лидерът на младежите Вероника Делибалтова публикува в профила на младежкото обединение снимка на момче и момиче от историческата поляна под Чинията. Младежите бяха открити и станаха лицето на кампанията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за вота на 5 октомври.

Не може да се отрече, че от пресцентровете на големите партии точно пиарите на ДПС провлачиха крак с профилите в социалната мрежа. Пресцентърът на ДПС е със своя страница във Фейсбук от няколко години. И ползва профила за директен контакт с журналисти от цялата страна. Съобщенията за пресконференции се появяват първо във Фейсбук. Или едновременно с информацията на сайта на движението. Културният министър от кабинета "Орешарски" Велислава Кръстева, евродепутатите Филиз Хюсменова и Илхан Кючук, Четин и Метин Казак са сред най-активните в мрежата. Младежката структура на ДПС направи паралелна кампания в интернет за популяризиране на платформата си сред имигрантите ни в Европа. На страницата на младите остриета на ДПС се публикуват платформи за управление, листите на партията, най-важните събития и много снимки.

Калфин говори от нета

Още от времето, когато беше евродепутат, Ивайло Калфин редовно информираше последователите си в социалните мрежи за седмичните си задачи и събития. През последните месеци Калфин публикуваше и кратки видеа с различни послания. Дипломатът има и свой блог, на който по-обширно коментира теми от деня. Но по навик най-бързо пуска информацията във Фейсбук. Водачът на листата на АБВ във Варна и в София 25-и изборен район сам поддържа профилите си и не разчита на асистенти за изявите си в нета. Активно публикува снимки и отговаря на симпатизанти. Партия АБВ е с близо 30 000 последователи в мрежата и пиарите на формацията редовно публикуват всичко най-важно от кампанията.

Патриотите славят история и победи

Евродепутатът Ангел Джамбазки е водач на листите на Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО в 24-и изборен район в София и в Благоевград. Зам.-председателят на ВМРО ползва профила си във Фейсбук и личната си страница като записки по история. Освен традиционните съобщения за събития, снимки и предстоящи срещи, Джамбазки не пропуска да отбележи исторически дати от календара. Водачът на листата на коалицията в Хасково Слави Бинев, който е зам.-председател на европейската партия MELD, очаквано е приятел на Джамбазки във Фейсбук. Бинев се радва на голяма популярност в социалната мрежа. Но освен политически прояви, патриотът не пропуска да отбележи и спортните успехи на чаровните си хлапета. Наскоро в профила му грейнаха снимки от посрещането на нашите момичета по художествена гимнастика от Китай. А фината Елена Бинева получи огромни букети на терминала заради вицешампионската си титла.

Половинката на Бареков е звезда в социалната мрежа

Половинката на лидера на ББЦ Николай Бареков грейна преди няколко месеца с уникална фотосесия. Мария Календерска е шеф на контролната комисия на ББЦ и кандидат за депутат на коалицията от Благоевград и София. В снимките й нямаше да има нищо необичайно, ако не бяха правени месеци, преди да роди. Мария грейна в перфектна форма почти веднага след като дари Бареков със сина им Александър. За разлика от лидера на ББЦ, Календерска публикува и лични снимки в социалната мрежа. Николай Бареков е и със страница във Фейсбук, на която поддържа само политическа информация. Оттам редовно съобщава за предстоящи и минали предизборни обиколки, участия в телевизионни предавания. Бареков зове от Фейсбук симпатизанти и за протести, които формацията му организира. Един от активните членове на ББЦ в Сливен Георги Балабанов също се радва на много последователи в социалната мрежа. Балабанов е водач на листата на коалицията в Сливен и е един от уважаваните мениджъри в града и региона.

Кунева си говори с 50 000 в нета

Страница, а не личен профил в социалната мрежа Facebook, има председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Причината е, че обикновените профили "събират" едва 5000 приятели, а Кунева има почти 50 000 - десет пъти повече.

Очаквано покрай изборите страницата е украсена с нейна снимка с района, в който тя е водач и указание как симпатизантите й да гласуват преференциално за нея. Най-често Кънев публикува главно позиции по актуалните теми от деня. Както и ангажименти, които тя поема и обещава да изпълни, при бъдещо участие във властта. "Реформаторският блок ще работи за стабилност, сигурност и ясен национален приоритет", гласи една от последните й публикации. В страницата й всеки може да се запознае подробно и с всички нейни интервюта, които тя споделя. Кунева отговаря и на въпросите на своите симпатизанти.

Често обаче тя разведрява обстановката с доста по-лични постове и интересни снимки от пътувания й из страната и от срещи със симпатизанти. "Добро утро, приятели. Когато виждаме небето, по-силно мечтаем да полетим Пожелавам ви силен ден, изпълнен с устрем!", гласи един от последните й постове, придружен с красива панорама, заснета някъде из България.

Капон обича да показва гордостите на България

Общественик, десен политик с човешки образ, християнин, състрадателен човек, с чувство за хумор. Този образ на Мария Капон може да видите във Фейсбук. Самата тя определя себе си като "усмихната, вярваща в доброто, силна и твърда ... работохолик". В социалната мрежа Мария намира място както за политически постове, така и за човешката трагедия или поводите ни за гордост като българи. И то не от вчера.

"Обиколих над сто населени места в България. Видях с очите си много мъка. Това ужасно тежи. Разказвам го, защото няма как това да се усети във виртуалния свят на интернет. Всички говорят само за бедност и липса на пари. Всички. Понякога имах усещането, че това не е предизборна кампания, а обиколка на Червения кръст в Централна Африка", пише Мария още през 2011 г. Три години по-късно Капон не е загубила социалната си чувствителност, но тя вече е гарнирана и с една дясна критичност. "Някои казват, че животът е възникнал във водата. Днес страната ни стигна дотам, водата да отнема живот, но всъщност проблемът е в нас", пише Капон по повод наводненията от септември. И добавя: Десният е състрадателен и социален, но за разлика от левия иска да е успял, за да има какво да отдаде от себе си на закъсалите, а не да разреши държавата да преценява това вместо него.

Във Фейсбука й можем да я видим и редом с игуменката на Килифаревския манастир. В него тя няма голяма християнска дата, която да подмине. "Днес е празник на катедрален храм "Рождество на Пресвета Богородица" и на Килифаревския манастир! Тръгвам за литургия във Велико Търново и молитва за успокоение на жертвите от наводненията", пише тя. От погледа й обаче не убягват и любопитките. "Мечтата ми за превозно средство! Убедена съм, че много ще се хареса на пазара))), разбира се, ще трябват и нови правила за движение земя-въздух", пише тя под снимка на първата летяща кола, която се очаква след 2015.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай