Пламен Николов: Искам да направя България просветена страна

Досега България не е имала премиер като мен - човек от бизнеса с хуманитарно образование, каза той

Пламен Николов: Искам да направя България просветена страна | StandartNews.com

Искам да направя България просветена страна. Това заяви кандидат-премиерът на "Има такъв народ" Пламен Николов в интервю за "Панорама", няколко часа след като получи мандата за съставяне на правителство. Ще заложим много на развитието и на образованието, и на културата, допълни той.

Търсенето на консенсус ще е основният метод на работа на кабинетът, който Пламен Николов ще посочи. Ще бъдем диалогични, увери той.  Имената на министрите ще станат ясни ден-два преди внасянето им в пленарна зала като преди това ще бъдат представени на партиите по време на консултации. Партньорите, на които ИТН държи, са "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП.

На въпроса как ще управлява кабинетът на ИТН - с изчегъртване или със силата и таланта на всички, Пламен Николов заяви: "По-скоро второто". Сигурно има модели, които се нуждаят от изчегъртване, но изчегъртването няма да е стратегия. Ще търсим консенсус, категоричен бе Николов.

Проблемът с "Мариците"

По този проблем трябва да се направи много компетентен и продължителен разговор не просто между членовете на правителство. В този разговор трябва да участват заинтересованите страни - синдикати, граждански комитети, местни общности. Това е много трудно решение, каза Пламен Николов.

Данъците

Попитан дали ИТН ще видаг данъците или ще ги намаляват, кандидатът за премиер заяви: "Няма да вдигаме данъците.". Николов припомни, че финансовата програма на ИТН изисква изграждането на стабилна система и подчерта, че в тази сфера ще се има приемственост.

Ковид кризата

Подготовката на страната за борба с коронакризата ще включва изграждането на ковид-болници, съобщи Пламен Николов.

Съдебната реформа

Необходима е фундаментална съдебна реформа. Без това нито чуждестранни инвестиции ще дойдат, нито националният капитал ще остане в страната, каза Пламен Николов. И допълни: "Специализираното правосъдие трябва да бъде преразгледано в еврорамката, която съществува в момента, оттам трябва да се започне. Ще стигнем до края.".

Отношенията с Македония

Договорът със Скопие има много неизпълнени клаузи, припомни Пламен Николов. И заяви: "Няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаване от възможността за европейско бъдеще, но това не означава че няма да отстояваме своя национален интерес.". Може би чрез ревизия на договора или преразглеждането му ще се търсят решения. Със сигурност няма да се поддържа линия на конфронтация, увери Николов.

Със сигурност решенията няма да вземам лично аз, тъй като такъв опит сме имали през последните 12 години. Ще се взимат демократично - в парламентарната група, структурите на партията, каза Пламен Николов. Не мисля че ще бъда най-силният човек в държавата. По начина, по който "Има такъв народ" схваща изпълнителната власт тя в подчинение, както предвижда конституцията. Най-силният човек е народът, заяви още той.

Кога кандидат-премиерът е получил поканата?

Преди 2 седмици имах разговор със Слави Трифонов и на разговора стана ясно, че това е един добър вариант за ИТН, че между нас има изградено доверие. Ние се познаваме от 3 години, още от времето на кастинга, сподели Пламен Николов. И допълни: "Всичко останало са интерпретации. Затова ние от ИТН винаги казваме, че държим на фактите.".

В известен смисъл е и предимство, и недостатък, че хората не ме познават. Недостатък е, защото нямат пряк поглед върху моята кариера, не познават начина, по който работя. Предимство е, защото страната не е имала премиер като мен досега. Човек, който идва от бизнес средите, има от една страна хуманитарно образование и бизнес опит – аз съм амалгама между двете неща, заяви за себе си Пламен Николов.

Той посочи, че няма притеснения относно корпоративната си кариера и не смята, че срещу него биха могли да бъдат извадени компромати. „Имам почти 20 години корпоративен опит, от които съм работил в много и различни браншове както у нас, така и в мултинационален аспект. Всичко при мен се е случвало по правилата. За всяко нещо, за което съм бил отговорен, е ставало по необходимия начин“, допълни кандидат-премиерът.

Според него през последните няколко години българските управленци са страдали от теоретична подготовка.„Аз я имам. Смятам, че тази теоретична подготовка много добре може да послужи в практически смисъл. Уча много бързо. Така ми се е налагало през целия ми бизнес живот и корпоративния ми стаж. Аз съм човек с биография. Зад мен стоят много успешни проекти – национални, мултиконтинентални. Смятам да прелея този бизнес отпит и в политиката“, допълни Пламен Николов.

Той посочи още, че на експертно ниво ИТН има много допирни точки с "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП."Мисля, че по почти нищо в нашата програма нямаме кардинални спорове", уточни Пламен Николов. Той заяви готовност, ако юридически е необходимо да бъде подписан и документ за подкрепа.

Не бих казал, че има напрежение между ИТН и служебните министри, заяви кандидат-премиерът. Имахме доста добри експертни срещи и разговори с часове с вицепремиера по европейските фондове Атанас Пеканов, за да знаем каква ще бъде приемствеността по Плана за развитие и устойчивост и какво трябва да бъде подобрено, каза Николов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай