Пеевски с голяма новина за Лукойл (ВИДЕО)

В петък ще има извънредно заседание, за да се преодолее ветото на президента върху закона за енергетиката

Лукойл ще плати 500 млн. лв., ако ли не – спираме дерогацията. Това заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след спешна среща в Народното сърание с премиера акад. Николай Денков и финансовия министър Асен Василев. В нея участваха още председателите на парламентарните комисиите по бюджет и финанси Йордан Цонев и по енергетика - Делян Добрев, както и съпредседателите на Парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Разбрахме от премиера, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов - ГЕРБ и ДПС, да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, „Лукойл”, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще платят над 500 млн. данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани, съобщи Пеевски.

„Лукойл” дадоха и коригираща декларация до 30 септември, че те ще приспаднат стари загуби, допълни той. От компанията бяха заявили, че няма да направят това.

Премиерът ни увери, че тези данъци ще бъдат внесени, заяви още Делян Пеевски. И подчерта, че това е уверение от Николай Денков, а не твърдение на ГЕРБ и ДПС.

Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще внесем законопроекта за спиране на дерогацията на „Лукойл” след 7 дни и ще я отнемем. Нека „Лукойл” ясно чуят това и да не мислят, че няма да си плащат данъците в България, категоричен бе съпредседателят на ПГ на ДПС.

Ще внесем изменения в Закона за енергетиката и ще поставим под управление базите за съхранение на горива. Те ще се управляват от държавната агенция Държавен резерв и военно-временни запаси, за да може всички да имат достъп до тези складове и да освободим България от монопола на „Лукойл” върху базите за съхранение, съобщи Пеевски другата постигната договореност на срещата.

Уточнихме проблема с транзита на газ. Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че да се събират такси от агенция „Митници”. Но ако „Булгартрансгаз” не си получи парите от „Газпром”, министерството на финансите в лицето на митниците ще си ги търси директно от „Газпром” и руската страна, за да няма риск за българското дружество, подчерта Делян Пеевски.

В петък ще има извънредно заседание, за да преодолеем ветото на президента върху Закона за енергетиката, посочи още той.

Калкулациите показват, че към август „Лукойл” е трябвало да внесе 622 милиона. Разделени на потреблението на горива в страната това прави по 73 стотинки, които хората е трябвало да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари досега на базата на фиксирания таван на цената на руския нефт от 60 долара. Брендът струва 100. „Лукойл” прибираше цялата тази разлика и е на свръхпечалба благодарение на дерогацията, която България е издействала, обясни Делян Добрев.

На срещата постигахме съгласие, че вече няма да има нотификация, както е в закона, за събирането на таксите и тези 73 стотинки ще бъдат прибрани за държавата. Ще влизат директно във Фонда за енергийна сигурност за българския данъкоплатец, съобщи още Делян Пеевски.

Ще съберем назад тези средства, което са над 1 милиард. Ползите от днешната среща са, че първо ще приберем над 500 млн. от данъци, второ ще приберем над милиард лева за българските граждани от „Лукойл”, които на практика не бяха платени от тях, обобщи Делян Пеевски.

Делян Добрев каза, че не му е станало съвсем ясно как така от 700 млн. лв. данъците изведнъж са станали 500 млн. "Трябва да питате финансовия министър за това", каза той. 

Според него обаче правителството е обещало да въведе компенсации за гражданите, ако цените на бензина и дизела минат 3 лева за литър. "Така горивата няма да струват 3 лв., а 2 лева", каза Добрев. 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай