Операцията срещу хусите. Тревожно предупреждение

Проф. Владимир Чуков очаква разширяване на международната операция

Операцията срещу хусите. Тревожно предупреждение | StandartNews.com

"Това, което наблюдаваме, се очакваше. Хусите преминаха една червена линия". Това заяви в ефира на Нова тв проф. Владимир Чуков по повод масираните удари на САЩ и Великобритания по цели на хусите в Йемен. Той определи ситуацията като тревожна. Проф. Чуков цитира данни, според които откакто хусите са започнали атаките си в района на Червено море, доходите на Суецкия канал са спаднали с 40%.

„Това е нещо безпрецедентно до този момент, така че след гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, трябваше да се очаква нещо подобно. Според проф. Чуков посланието е много ясно не само към хусите, но и към Иран.

„Това много ясно го заявиха и Съединените щати, че за ситуацията в района се държат отговорни както местните йеменски бунтовници, те не са правителството на Йемен, има си легитимно йеменско правителство, докато те направиха преврат и превзеха голяма част от територията на Йемен – около 40%, основно по крайбрежието”, заяви Чуков.

Според него международната общност е трябвало да реагира срещу действията на хусите още през 2015 г., когато е започнал техният бунт. Проф. Чуков заяви, че през изминалата атака на САЩ и Великобритания са ударени 12 стриктно подбрани цели – военноморски и военновъздушни бази.

Проф. Чуков предупреди, че има опасност хусите да минират района на Червено море. „Това крайбрежие, което се контролира от бунтовниците, е много по-трудно достъпно за корабите на международната коалиция”, заяви Чуков.

Той очаква разширяване на международната операция в района на Червено море, Арабско море и Персийския залив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай