Обвинения в корупция при санирането, регионалният министър отговаря

Критиките в парламента идват най-вече от БСП

Обвинения в корупция при санирането, регионалният министър отговаря | StandartNews.com

Източник: БТА

Народното събрание изслушва министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков относно процеса на енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. 

Изслушването за санирането на жилищния фонд беше включено в програмата на парламента по предложение на левицата. В началото Борислав Гуцанов от "БСП за България" коментира, че тази изключително важна програма е опорочена с корупционни практики. Той попита защо има толкова жалби от общините и защо в едни общини има един блок, а в други всичко, което е подадено, е подкрепено.

От парламентарната трибуна министър Цеков заяви, че 756 сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. "Близо 1 млрд. и 130 милиона лева ще бъдат инвестирани изцяло безвъзмездно по първия етап на процедурата. Насоките за кандидатстване, както и методиката за оценка, са подложени на обществено обсъждане и са одобрени от ЕК", обясни още Цеков.

Всяко едно предложение се конкурира с всички останали. Данните са следните: 3068 проектни предложения са получени на стойност над 3,9 млрд. лева, като лимитът за всяка община е различен - за Столична община например той е 150 млн. лева и се определя според големината на общините. В такава конкуренция общественото недоволство е разбираемо и наличните разочарования. Получени са доста жалби и сигнали като например за генерално съмнение за неверни данни в енергийните сертификати, добави регионалният министър.

По-късно днес е предвидено парламентът да изслуша и министъра на отбраната Тодор Тагарев относно целите и резултатите на работното му посещение в САЩ по-рано този месец. В дневния ред е първото четене на законопроекта за Българската народна банка и второто четене на промени в Закона за държавната финансова инспекция.

Заседанието на парламента започна с декларация на „Има такъв народ“ във връзка с избора на членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание и предложените от ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ кандидатури.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай