Нов скандал! Тошко Йорданов показа документ за хиляди мигранти

Къде е истината?

Нов скандал! Тошко Йорданов показа документ за хиляди мигранти | StandartNews.com

Нов скандал гръмна в държавата, след като председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов показа документ, с който Австрия е поискала от нас да приемем обратно над 9 000 мигранти. 

ВИЖ ОЩЕ: Голяма интрига! Два парламента едновременно

Йорданов показа питане на депутат от австрийския парламент до вътрешния министър на Австрия от началото на 2023 година.

Питането е за броя процедури за депортиране по Дъблинското споразумение. В него броят на молбите за всяка една държава гласи, че Виена е подала молби за връщането на 9196 мигранти към България. Официалният отговор гласи още, че сме одобрили 6619. 

"Това е признато за 2022 година. Оттук какво следва?", попита Йорданов.  

По думите му в края на декември подписваме анекс с Австрия, който влиза в решение на ЕС, в който има един пасаж, който гласи следното:

"България се ангажира за бързо и старателно прилагане на дъблинското законодателство чрез незабавно връщане на всички лица търсещи убежище, за които отговарят България и Румъния ... без никакви ограничения...  особено по отношение на броя на хората, които трябва да бъдат върнати в рамките на един месец, чрез връщане на лица с международна закрила в България и Румъния, и чрез гарантиране на бързи, максимум на 3 дни, отговори за връщане, приемане и поемане на отговорност. В момента това е особено важно по отношение на сирийски и афганистанските граждани, търсещи убежище". 

За финал се казва, че разговорите за влизане на България в Шенген по суша ще се отворят след 2024 година, ако България стриктно изпълнява поетите в анекса задължения. 

По различното е, че досега никой не ги е спазвал, а сега ние поемаме ангажимент едностранно да ги спазваме към Австрия. По лошото е, че това нещо по този начин вече влиза в решение на ЕС и вече всяка една държава може да предяви такива претенции към нашата държава, подчерта Йорданов. 

Йорданов изнесе и статистика, че за периода от 2019 до 2022 година през нас официално са минали около 30 000 мигранти, които могат да ни бъдат върнати. 

По думите му в Австрия предстоят избори и там проблемът с мигрантите трябва да бъде решен, затова всеки един автобус с бежанци, тръгнал към България, ще бъде специално сочен с пръст. 

По рано днес премиерът Николай Донков категорично отрече страната ни да приема хиляди мигранти.

Денков нарече "измислица" твърдението на опозицията и различни анализатори, че след споразумението с Австрия сме поели ангажимент да приемем всички мигранти, които са на нейна територия, но са били регистрирани у нас.

"Това е измислица, която беше много активно лансирана от различни партии и лица, защото искат да уплашат българските граждани", каза Денков.

"И в момента ние спазваме Дъблинското споразумение. Нямаме договорки за допълнителни ангажименти. Единственото, което сме поели като ангажимент, е да охраняваме по-добре границите", каза премиерът и напомни, че през тази година Австрия ни е върнала 113 бежанци. "Тази година да са 200. Това са измислици", прогнозира той колко мигранти да очакваме оттам през 2024 г.

По думите му приемането в Шенген е постижение на кабинета "Денков" и на последните 7 месеца работа. "Президентът трябва ясно да каже на българския народ е, че България нямаше как да бъде приета без редовно правителство. И това е постижение на последните 7 месеца. Така че критиките му са некоректни", коментира той забележките на Румен Радев към правителството.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи