Наш вицепремиер пое хазната на Еврокомисията

Шеметна кариера - Илияна Цанова с много висок пост

Наш вицепремиер пое хазната на Еврокомисията | StandartNews.com
  • Шеметна кариера - Илияна Цанова с много висок пост

Шеметна кариера в Европа за още една българка. Вицепремиерът по европейските средства в служебното правителство на Марин Райков Илияна Цанова бе назначена за заместник-генерален директор на генералната дирекция по бюджета на Европейската комисия, съобщиха от ЕК.

Цанова, която управляваше като министър европейските средства и в още един служебен кабинет - на проф. Георги Близнашки, ще отговаря от 1 септември за вземането и отпускането на заеми и други финансови дейности на бюджетната дирекция на комисията, предаде БТА.

Цанова има 20 години опит в международното развитие и инвестиционното банкиране, в ръководството, както и отлични преговорни умения, което я прави много подходяща за работа със средствата за икономическото възстановяване на ЕС след пандемията, се отбелязва в съобщението.

Допълва се, че Цанова е била заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции и на различни ръководни длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие. Цанова сега работи като председател на надзорния съвет на дружеството "Софкънект" (SofConnect). До 2020 г. тя бе заместник-изпълнителен директор на фонда за стратегически инвестиции на ЕС с бюджет от 26 милиарда евро от ЕС и Европейската инвестиционна банка, посочва комисията.

Цанова отговаряше за управлението и работата на фонда, и има опит от над 10 години в областта на банковото развитие и устойчивото финансиране с ЕБВР, отбелязва ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай