Министърът на електронното управление проговори за аферата с машините

Александър Йоловски отиват с вицепремиера Мария Габриел към НС

Министърът на електронното управление проговори за аферата с машините | StandartNews.com

Източник: БТА

Съгласно ИК, министърът на електронното управление и министерството осигуряват удостоверяването на машините за гласуване съгласно ИК. Втората задача е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски на брифинг в Министерския съвет.

Пеевски: Нечувано! Някой иска да открадне изборите! Без машини в неделя

На 9 октомври са изтеглени серийните номера за машините на гласуване - номерата на общо 8 броя машини. На тегленето са присъствали журналисти, представители на Български институт за стандартизация, както и представители на политическите партии.

Скандал в парламента! Тошко Йорданов поиска ареста на заместник-министър

На 13 октомври е утвърдена методиката за удостоверяването на съответствията за машинното гласуване. На 20 октомври, ЦИК извършва в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, на този процес присъстват 4 партии. Там се генерира криптографски ключ, т. нар. хеш код, с който се подписва софтуера. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване, обясни министърът на електронното управление.

Костадинов бесен: Денков да подава оставка на правителството

По думите му, самият софтуер е заключен от ключ, генериран от паролите на трима представители на ЦИК, избрани от различни партии. Паролите на тримата членове са били въведени на място, веднага след доверенето изграждане, което гарантира, че не може да се слага произволен софтуер на машините, които да манипулират резултатите.

Скандалът трещи! ГЕРБ-СДС с извънреден ход

"Сигурността за предстоящия вот се гарантират от следното: машините работят като принтери. Те отпечатват разписка, където се вижда гласа на всеки един избирател. СИК отчитат гласовете на база на подадените разписки. Предвид качествата на моя зам.-министър Михаил Стойнов, на 19 септември съм му възложил на министъра на електронното управление за удостоверяването на машините. Това са фактите", посочи Йоловски.

Той посочи, че отиват с вицепремиера Мария Габриел към НС, за да предоставят тази информация.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Трезвомислещ
преди 6 месеца

Това министър трябва да се прекръсти на льольовски! Падението беше тотално, когато защитаваше провала с електронните рецепти! Ако не е ваксиниран срещу срам - ОСТАВКА на секундата!

Откажи