Скандалът трещи! ГЕРБ-СДС с извънреден ход

Говори Десислава Атанасова

Скандалът трещи! ГЕРБ-СДС с извънреден ход | StandartNews.com

ПГ на ГЕРБ-СДС проведе извънредно заседание заедно с председателя на партията Бойко Борисов, съобщиха от ПП ГЕРБ.

Депутатите бяха запознати от председателя на групата Десислава Атанасова с темата, разисквана на извънрения председателски съвет в Народното събрание.

Заради скандала ПГ на ГЕРБ-СДС няма да влязат на днешното заседание.

Искрено се надявам ПП-ДБ да се разграничат от този човек. Това е нарушение на изборните права на гражданите и пробив в националната сигурност. Самата справка от ДАНС казва, че има видеозапис, в който ясно се виждат всички тези действия. Това каза пред журналисти в параламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде novini.bg

ВИЖ ОЩЕ: Скандал в парламента! Тошко Йорданов поиска ареста на заместник-министър

„На Председателския съвет не присъстваха представители на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че в Министерство на електронното управление заместник-министър е извършвал заснемане със собствения си телефон и след това прехвърлял на флаш памет процеса по генериране на код, след като този процес два дни преди това е бил завършил и всички възможности за неговото установяване като алгоритъм са били унищожени. Чрез промените в Изборния закон въведохме два вида удостоверяване на софтуера на машините. Вторият код, който е абсолютно таен и който е ключ към въпросния софтуер и без него не би могло да се промени каквото и да е в машините, се генерира с в Министерство на електронното управление и след това се унищожава цялата инфраструктура, която го генерира. От справката на ДАНС се оказва, че след като този процес е завършил веднъж зам.-министърът нарежда отново да бъде генериран този код за достъп и си записва целия алгоритъм как това се случва. Това е огромен по своите размери скандал“, добави тя.

ВИЖ ОЩЕ: Костадинов бесен: Денков да подава оставка на правителството

„Все още не можем по категоричен начин да кажем как би стартирал изборният процес. ЦИК като независим държавен орган трябва да ни даде пълната информация, както ДАНС трябва да има повече информация за това колко от машините са вече предоставени в областните управи. За нас това не е просто политическа заигрвака между партиите. Ние вече като партия сме преживявали „Костинброд“. Ако втори път на българските граждани им се случи - „машинен Костинброд“, то не можем да кажем, че е пробив за демократични ценности“, коментира още Атанасова.

"С насрочването на извънредното заседание станаха ясни няколко неща: като че ли за първи път в историята на България мандатоносителят в лицето на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, заедно с опозицията /БСП/, бламира приемането на закон по Плана за възстановяване и устойчивост, на който всички държахме толкова много. Те не са нито в залата, нито в кулоарите. Отказът от това да се отхвърли вето на президента върху приет закон за нас е абсолютно необясним. Считахме, че след като вчера бяха на Комисия по енергийни въпроси, днес ще проявят разум и ще покажат, че заедно стоим зад реформите и правителството. За нас е странно защо не участват в кворум и защо считат, че това е част от предизборна агитация. Същият този закон е внесен от Министерския съвет, на който мандатоносител са ПП-ДБ с техния премиер г-н Денков", посочи още тя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай