Мария Габриел сложи Бранд България сред топ приоритетите

Министерството на външните работи е на първо място с 89 мерки, от които 61 са изпълнени

Мария Габриел сложи Бранд България сред топ приоритетите | StandartNews.com

Усилията, свързани с Бранд България, ще продължат. България трябва да изпълни със съдържание разказа за своите успехи. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на отчета на правителството днес. Тя обърна внимание и на подкрепата на страната ни за българите зад граница.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел с ключов ход за Бранд България

"Министерството на външните работи е на първо място с 89 мерки, от които 61 са изпълнени", заяви Мария Габриел. За нея е изключително важно България да приеме първата си външнополитическа стратегия в своята история, което ще усили предвидимостта и надеждността на страната като партньор за справяне с регионални и глобални предизвикателства.

Вицепремиерът Габриел открои основните приоритети, по които е работила като вицепремиер и министър на външните работи.

Като вицепремиер тя каза, че е координирала дейността на четири агенции, председателствала е девет съвета, две национални комисии и един комитет. Тя подчерта в работата си напредъка в борбата с трафика на хора, както и превенцията и защитата от домашно насилие. Габриел отдаде заслуженото на всички, които са допринесли по тези две теми.

Като министър на външните работи водещо за Мария Габриел е било отстояването на националните приоритети във външнополитически план и то с конкретни ползи за българските граждани. За нея е важно, че правителството ясно и предвидимо подкрепя Украйна.

"Това несъмнено беше един от водещите приоритети", заяви Габриел. Тя обърна внимание на резултата по отношение на премахването на морските и въздушните граници и Шенген и го определи като много важна стъпка напред и екипно усилие.

"От всички нас зависи през 2024 г. да отпадне контролът и по сухопътните граници", заяви Мария Габриел. Тя гарантира, че Министерство на външните работи ще продължи да подпомага усилията, свързани с еврозоната и с присъединяването към ОИСР. Отбеляза, че България има ясна пътна карта и амбиция за процес, който да се случи в рамките на три години.

Габриел открои също избирането на България като член на Съвета по правата на човека на ООН за периода 2024 -2026. "Това е признание и отговорност за страната ни и съм сигурна, че ще съумеем да изпълним със съдържание ангажиментите, които сме поели", каза вицепремиерът.

Тя отбеляза, че за няколко месеца България се е превърнала в надежден и предвидим партньор в рамките на ЕС и НАТО. По думите й страната е фактор за стабилност в Югоизточна Европа. Габриел отбеляза и екипните усилия по отношение свързаността – енергийна, транспортна, дигитална. "България има ясната амбиция да се превърне в регионален, иновационен хъб", каза тя. Вицепремиерът благодари на всички министерства за активните им усилия в тази насока.

България стана лидер в региона и в ЕС по отношение на кризисната дипломация, каза Мария Габриел. И припомни, че страната ни първа евакуира български граждани от военни зони в чужбина. "Показахме съдействие на всички, които имаха нужда от него, подчерта тя и наблегна на новото измерение на стратегическото партньорство със САЩ и Обединеното кралство", отбеляза вицепремиерът.

Мария Габриел подчерта, че всички заедно могат да направят така, че ритъмът на работа да се ускори. Управленската програма е изготвена така, че да отговори на очакванията на хората към правителството, които са добре известни. Очакванията на Габриел са за ускорен напредък на набелязаните приоритети.

Мария Габриел припомни, че през февруари е провела поредица от срещи с министрите, като с всеки са поставени по три задачи – да се посочат мерките в управленската програма, които няма да бъдат изпълнени в срок и причините за това, всеки министър да определи водещи за него два приоритета, които са стратегически за България и всеки да посочи две краткосрочни мерки, които директно да бъдат насочени към по-добър живот на гражданите.

Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати, а откритият диалог е най-доброто за преодоляване на различията, коментира още Мария Габриел. Тя напомни откъде тръгна правителството.

"Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политическите партии, подкрепящи правителството, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си", каза тя. По думите ѝ те са подкрепили кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина в името на стабилността на страната. "Демонстрирано бе лидерство, далновидност и умения за поемане на отговорност", посочи Мария Габриел.

Според нея този избор е дал шанс на България да сложи край на политическата нестабилност, за да не се окаже страната отново в подготовка на поредните предсрочни парламентарни избори. Мария Габриел отбеляза, че е важно да си припомняме тези обстоятелства.

"Защото видяхме колко много можем да постигнем, дори само за няколко месеца, ако обединим усилията в името на спокойствието и благото на хората", каза вицепремиерът.

Тя благодари на премиера Денков за съвместната работа и конструктивния тон, който са успели да запазят. Това ни позволи неведнъж да продължим, въпреки трудностите, и да покажем, че изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно, каза Габриел.

Тя коментира момента на споделяне на отчета за дейността на правителството, като каза, че трябва да е ясно, че няма закъснение в неговото представяне.

„Напротив, смятам, че задълбоченият анализ изисква време и най-вече данни, цифри, факти, аргументи“, подчерта Габриел. Тя добави, че в разговорите през последните седмици е имало колеги, които са индикирали, че някои от включените в управленската програма мерки, ще бъдат изпълнени до средата или до края на февруари. В този смисъл вицепремиерът каза, че за нея е било важно "да не се избързва с оценки, които нямаше да дадат един неутрален, обективен и отдаващ заслуженото на всеки анализ".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи